2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

A párizsi terror áldozataira emlékeztek

,

2015. november 27., péntek 14:53, frissítve: péntek 19:20

A párizsi merényletek áldozataira emlékeztek Párizsban. Egyperces néma gyászszünetet tartottak, és az áldozatok nevét is felolvasták a hivatalos megemlékezésen. Francois Hollande elnök szerint továbbra is eltökéltek, hogy legyőzik az Iszlám Állam terroristáit. A belgák a jelenlegi, legmagasabb terrorkészültségi fokozat csökkentését várják.

Napóleon sírjánál gyászoltak a francia politikai vezetők Párizsban. A két héttel ezelőtti merényletsorozat 130 áldozatára emlékeztek. A katonai felvonuláson minden nagy párt vezetője ott volt. 2600 vendéget hívtak meg, köztük az áldozatok hozzátartozóit. Egyperces néma csendet is tartottak, és felolvasták az összes áldozat nevét. Francois Hollande megismételte: az Iszlám Állam terrorszervezet elpusztításához nemzetközi koalíciót állítanak össze.

„Az áldozatok az élet élvezetére emlékeztetnek minket. Megtestesítették, hogy miért érdemes élni, miért érdemes franciának lenni, és amikor kegyetlenül lemészárolták őket, emlékeztettek minket, hogy minden körülmények között ki kell állnunk a szabadság védelméért” – szónokolt Hollande.

 

A párizsiak zászlókkal és virágokkal emlékeztek. Az állami tévé statisztikája szerint ötször annyi francia zászlót adtak el a támadások óta, mint korábban. „Ez egy különleges nap. Az elmúlt időszak nagyon nehéz volt, de nem adhatjuk meg magunkat a félelemnek” – mondta egy francia férfi.

Párizzsal ellentétben Brüsszelben még nem tért vissza az élet a normális kerékvágásba. Az utcákon katonák járőröznek. „Nekem személy szerint nem túl jó érzés itt lenni. Pattanásig feszültek mindenki idegei. De persze lehet, hogy szükség van a katonákra” – mondta egy brüsszeli nő.

A brüsszeli turisztikai hivatal mindenesetre már elindította a kampányt, hogy karácsonyra minél több turistát csalogassanak vissza a belga fővárosba. A macskás képek azután lettek népszerűek, hogy a belga rendőrség a terrorriadó idején azt kérte, hogy mindenki maradjon otthon és inkább macskás képeket posztolgasson az internetre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!