2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Az afgán támadó barátja tudhatott a vérengzésről

2016. július 25., hétfő 17:40, frissítve: hétfő 17:43

A bajor ügyészség szerint a müncheni támadó afgán barátja tudott a készülő vérengzésről. A fiút őrizetbe vették, miután kiderült, hogy megpróbálta kitörölni a lövöldözővel váltott üzeneteit. A múlt pénteki vérengzés magyar áldozatát a külügyminisztérium szállítja haza.

Gyűlnek a virágok és mécsesek a müncheni Olympia bevásárlóközpont és a gyorsétterem előtt, ahol múlt pénteken kilenc személyt, köztük hét fiatalt lőtt le egy 18 éves német–iráni fiú, majd magával is végzett. Az áruházat hétfőn nyitották meg újra, a több mint 30 sérült közül senki sincs már életveszélyben.

„Látom, hogy az emberek aggódnak. Nem minden bolt nyitott ki, csak a fele” – mondta egy müncheni lakos.

„Nagyon furcsa. Gyakran járok itt, és ismerem az itt dolgozókat. Túl kell jutni az egészen, de nagyon nyomasztó érzés” – mondta egy másik helybéli hölgy.

Közben kiderült, hogy a támadó egyik barátja tudhatott a vérengzésről. A 16 éves afgán fiú még pénteken jelentkezett a rendőrségen, hétfőn őrizetbe vették. A merénylő ugyanis korábban elárulta neki, hogy van lőfegyvere, amelyet egy kellékpisztolyból alakítottak át. A müncheni ügyészség szerint még közvetlenül az eset előtt a támadás helyszínén is találkoztak.

„Szerintünk ez a csevegés is azt igazolja, hogy a gyanúsított tudta, a lövöldözőnél egy Glock 17-es volt. Tavaly nyáron ismerték meg egymást, amikor pszichiátriai kezelésen estek át. Abban az időben a gyanúsított számára kiderült, hogy a támadót érdekelte a norvég mészárló, Breivik. Azt mondta, gyűlöli az embereket” – közölte Thomas Steinkraus-Koch, a müncheni ügyészség szóvivője.

Az eset miatt a német belügyminisztérium a fegyvertartási szabályok szigorítását tervezi.

A müncheni lövöldözés 15 éves magyar halálos áldozatát Magyarországon temetik el. A külgazdasági és külügyminisztérium átvállalja az áldozat hazaszállításának költségeit. „A Külgazdasági és Külügyminisztérium fedezi a Münchenben megölt magyar fiú holttestének hazaszállításának költségeit, ezzel is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a családnak a lehető legkevesebb nehézséggel kelljen szembenézni ezekben a nehéz napokban” – fogalmazott.

Szijjártó Péter hozzátette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországon ne fordulhasson elő hasonló terrorcselekmény.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!