2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az abortuszszigorítás ellen és mellett is tüntettek

2016. október 3., hétfő 21:29, frissítve: kedd 08:14

Nemcsak Lengyelországban, de Brüsszelben is tüntettek a varsói parlamentben hamarosan szavazásra bocsátandó teljes abortusztilalom ellenzői. Lengyelországban eddig is csak súlyos indokkal lehetett abortuszra jelentkezni, de a tervezett módosítás a kivételeket is megszüntetné.

A külföldi szövetségeseket is mozgósították a Lengyelországban tervezett abortuszszigorítás ellenzői. A jogszabály ellen nemzetközi civil szervezetek tiltakoztak, Brüsszelben még tüntetést is szerveztek.

„Nem szeretném, ha külföldről bárki beavatkozna a lengyel belügyekbe, de felhívjuk a szigorítás megszavazását tervező lengyel törvényhozók figyelmét arra, hogy a világ ránk figyel, itt a polgárjogok megsértéséről van szó, a nők jogai ugyanis egyetemes jogok is egyben” – közölte egy Brüsszelben élő lengyel állampolgár.

Jogokról beszél a másik tábor is, amely a tiltakozás csendesebb módját választotta. A közösségi internetes oldalakon kampány indult, sokan fehér szalagot tűztek kabátjukra, sokan pedig az élet védelmére meghirdetett déli imádságokon vettek részt.

A jelenlegi szabályozás három esetben, nemi erőszak, az anya életének veszélybe kerülése és a magzat visszafordíthatatlan károsodása esetén engedélyezi a terhességmegszakítást. A tervezett jogszabály-módosítás a kivételeket megszüntetné, azokat a nőket pedig, akik a tiltás ellenére abortuszon vesznek részt, megbüntetné. Ez utóbbi módosítással a lengyel püspöki kar sem ért egyet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!