2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

„Autokrata diktátor Orbán Viktor”

,

2016. május 17., kedd 19:33, frissítve: csütörtök 15:32

Autokrata diktátornak nevezte Orbán Viktort Bill Clinton volt amerikai elnök. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a volt amerikai elnök szavait. A felesége mellett kampányoló politikus egy választási rendezvényen beszélt Lengyelországról és Magyarországról, mondván, ezeknek az államoknak túl macerásnak tűnt a demokrácia, és inkább Putyin-szerű vezetést akarnak, olyan önkényurat, mint amilyen Donald Trump is lenne. A magyar külügyminiszter szerint a volt amerikai elnök megsértette Magyarországot, az Egyesült Államok jelenlegi demokrata kabinetét képviselő budapesti nagykövet viszont azt mondta: Clinton nyilatkozata magánvélemény.

Az Egyesült Államok negyvenkettedik elnöke a hétvégén a New Jersey-i Főiskolán kampányolt feleségének, Hillary Clintonnak. A demokrata politikus arra célzott, hogy párja republikánus riválisa, Donald Trump tekintélyelvű diktatúrát vezetne be. Példaként említette erre a szerinte putyinizálódó Lengyelország és Magyarország vezetését.

„Lengyelország és Magyarország – két ország, amely nem lenne szabad az Egyesült Államok és a hosszú hidegháború nélkül – most úgy döntött, hogy a demokráciával túl sok a baj, ezért most Putyin-féle vezetést akar. Jöjjön csak egy tekintélyelvű diktatúra, és ne engedjék be a külföldieket. Ismerősen hangzik? Ez megy mindenütt! Olyan valakire van szükségetek, aki már a kezdetektől tudja, hogyan kell megakadályozni a nagyon rossz dolgokat, és a jó dolgokat létrehozni” – buzdította a főként fiatalokból álló közönséget a Hillary Clinton melletti voksolásra.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter közleményben utasította vissza Bill Clinton szavait, azt írta, a volt amerikai elnök sem sértegetheti a magyar embereket. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szabadságát a magyar emberek harcolták ki, a kormányról és az ország jövőjéről pedig szabad, demokratikus választáson döntöttek.

Szűkszavúbb volt az Egyesült Államok jelenlegi demokrata kabinetének budapesti nagykövete. „Tisztában vagyok a korábbi elnök, Clinton úr kijelentésével, és tudni kell, hogy ő magánember, tehát a saját meglátásait és a saját véleményét fejezi ki” – közölte Colleen Bell.

A nagykövet a Közép-európai Egyetemen egyebek közt a korrupcióról is beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy ha egy kormány, illetve tisztviselői a hozzá közeli vállalkozások, a családtagjaik zsebét tömik ki, ha magáncélokra különítenek el közpénzeket, azzal mindenki veszít. A jogállamiság a politikus szerint nem azt garantálja, hogy nem lesz korrupció, hanem azt, hogy lesznek következmények.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!