2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Autóba rejtett bomba ölt Máltán

2017. október 17., kedd 08:15, frissítve: kedd 09:49

Az 53 éves, bloggerként is népszerű Dafne Karuana Galícia bérelt autója nem sokkal indulás után robbant fel.

A riporter a napokban halálos fenyegetések miatt tett feljelentést a rendőrségen. A nő korábban többször írt a szigetország kormányának korrupciós ügyeiről, valamint gyakran kritizálta a miniszterelnököt is. A máltai kormányfő elítélte a történteket, és azonnali kivizsgálást kért a hatóságoktól.

Kiégett roncs - ennyi maradt Málta egyik legismertebb oknyomozó újságírójának autójából. Az 53 éves Daphne Caruana Galizia otthonról indult el a kocsival, de nem sokkal ezután a jármű felrobbant és kiégett. A nő a kormány, azon belül is a miniszterelnök korrupciós ügyeivel foglalkozott, és egyik legismertebb kritikusa volt a júniusban beiktatott kormányfőnek. Joseph Muscatot és feleségét azzal vádolta, hogy titkos panamai bankszámlákon tárol Azerbajdzsánból származó kenőpénzt, amit a politikus tagadott. Nyáron emiatt előrehozott választást írtak ki, de Muscat és pártja maradt hatalmon. A miniszterelnök közleményben ítélte el a merényletet, és visszautasította, hogy bármi köze lett volna hozzá.

A merénylet estéjén gyertyás emlékmenetet tartottak a főváros melletti Sliemától St.Julians-ig. A megemlékezők az újságíró munkásságának fontosságát hangsúlyozták.

„Azt hiszem, Daphne nemcsak újságíró és rettenthetetlen személy volt, de egyben a demokrácia negyedik pillérje is. A mai gyalázatos gaztett nemcsak egy ember, egy újságíró elleni bűn volt, de a demokráciánk ellen is. Remélem, sőt tudom, hogy a halála nem volt hiábavaló, és biztos vagyok abban, hogy most valaki más fogja átvenni a stafétabotot, remélhetőleg mindenki, aki itt van” – mondta a család egyik barátja, Luke Frendo.

Az újságíró két hete fordult a rendőrséghez, mert fenyegetéseket kapott. Ennél többet azonban a hatóságok egyelőre nem közöltek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!