2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Ausztria Brüsszelben panaszkodik a paksi bővítés miatt

2016. február 10., szerda 16:10, frissítve: szerda 19:16

Az Európai Bizottságnál kifogásolja a paksi bővítést Ausztria.

Az osztrák kormánynak az állami finanszírozás nem tetszik, mert az szerintük torzítja a versenyt és gátolja a megújuló energiaforrások terjedését.

Az EB megvizsgálja ezt a levelet – mondta a Hír TV brüsszeli tudósítója. Ausztria nyitott kapukat dönget, ugyanis a bizottság – más aspektusokból – már hosszú ideje vizsgálódik a paksi bővítés kapcsán. Az egyik ilyen, hogy tiltott állami támogatás megvalósult-e. A bizottság azon az állásponton van, hogy valószínűleg megvalósul a tiltott állami támogatás, mert a projekt a bevételek túl- és a kiadások alá-becslése miatt csak azzal együtt valósulhat meg.

A Miniszterelnökség nem tartja meglepőnek az osztrákok lépését, arra emlékeztetnek, hogy Bécs korábban egy brit atomerőművi beruházás miatt is pert indított. Szerintük a tiltott állami támogatásra vonatkozó kifogás sem megalapozott, ilyet ugyanis az Európai Bizottság sem talált a beruházásnál.

Megalapozatlannak tartja a bécsi kifogásokat a Fidesz frakcióvezetője is. „Azt tudnunk kell, hogy az osztrákok felszólalása az jelentős mértékben megalapozatlan, mert ez nem tiltott állami finanszírozás, itt pont hogy az oroszok ajánlottak egy olyan kedvező finanszírozási konstrukciót, amit az ország sehol máshol nem tud elérni. Hogy ha az osztrákok hoznak egy jobb finanszírozási konstrukciót, 30 évre, a jelenlegi kamatszintnél alacsonyabb fix kamattal, akkora összegre, akkor természetesen újra lehet gondolni az egészet” – jelentette ki Kósa Lajos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!