2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Átvette a Nobel-békedíjat Juan Manuel Santos

2016. december 10., szombat 21:03

Átvette a Nobel-békedíjat a kolumbiai elnök. A politikus az elismeréssel járó pénzdíjat azoknak ajánlotta fel, akik elveszítették családtagjukat az évtizedekig tartó belháborúban.

Fanfártól kísérve vonult be az oslói városháza nagytermébe Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a Nobel-békedíj átadására. A politikus egy fél évszázada tartó polgárháborút zárt le a dél-amerikai országban. A kormányerők az ő vezetésével jutottak el a békeegyezmény aláírásáig a kommunista gerillákkal.

„Ez a hír olyan volt, mint egy ajándék az égből. Amikor a hajónk hánykolódott, a Nobel-békedíj volt a hátszél, amely segített nekünk elérni a célállomást: a béke kikötőjét. Nagyon-nagyon köszönöm!” – fogalmazott Juan Manuel Santos.

Az államfő köszönőbeszédében arra utalt, hogy a békeszerződés eredeti változata elbukott egy népszavazáson, aláírásához a lakosság által javasolt módosítások kellettek. A gerillák leteszik a fegyvert, és politikai pártként folytatják.

A Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői nevű szervezettel vívott harcok több mint 220 ezer halálos áldozatot követeltek 1964 óta. Az áldozatok családtagjai közül többen is részt vettek a Nobel-békedíj átadásán, ahol őket is tapssal köszöntötték. Santos az elismeréssel járó pénzjutalmat, átszámítva több mint negyedmilliárd forintot, nekik és sorstársaiknak adományozza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!