2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Átvette a hatalmat a hadsereg Zimbabwéban

Hír TV

2017. november 15., szerda 07:32, frissítve: szerda 12:06

Az egyenruhások elfoglalták az állami televíziót, de tagadják, hogy puccsot hajtottak volna végre. Azt mondják: ők csak a 93 éves Mugabe elnök környezetét akarják megtisztítani a bűnözőktől. A hadsereg őrizetbe vette a pénzügyminisztert, az elnöknek nem esett baja.

A hadsereg lezárta a kormányhivatalok, a bíróságok és a parlament előtti utakat. A hadsereg vezetése az általuk elfoglalt állami televízióban jelentette be, hogy átvette a hatalmat az afrikai országban, de tagadta, hogy puccs lenne.

Először is szeretnék biztosítani mindenkit, hogy őexcellenciája, a zimbabwei köztársaság elnök és a hadsereg főparancsnoka R. G. Mugabe bajtárs és családja biztonságban és jól van, a biztonságuk garantált. Mi csak a környezetében megjelenő bűnözőket célozzuk, azokat, akik társadalmi és gazdasági károkat okoztak az országnak. Mihelyst elértük a célunkat, a helyzet visszaáll az eredeti állapotába – jelentette ki a zimbabwei hadsereg vezérőrnagya.

A hadsereg őrizetbe vette Ignatius Chombo pénzügyminisztert, és azt ígérte, hogy megvédi a köztisztviselőket és garantálja a független igazságszolgáltatást. Az eseményeket az indította el, hogy a hadsereg nem vette jó néven, hogy az elnök hatalomra törő fiatal felesége eltávolíttatta posztjáról Emmerson Mnangagwa alelnököt, aki nagyon népszerű a hadseregen belül. Sokáig Mugabe elnök utódjának tartották.

Miután azzal vádolták meg, hogy a hatalom átvételére szőtt összeesküvést, külföldre menekült.

Én csak békét akarok az országunkban, és másoknak nem kellene beavatkoznia – véli egy hararei lakos, Tinashe Murisi.

A zimbabwei fővárosban a helyiek nem igazán értik, hogy mi történt.

Elégedettek voltunk, és hozzá is szoktunk a korábbi helyzethez. Ez az úgy fejlemény hatással lehet az életünkre, és bizonytalanok vagyunk, hogy mit hoz majd. Senki sem mondta nekünk, hogy mit tegyünk és a párt védelme alatt álltunk – mondta egy másik helyi lakos, Lincoln Mubayi. 

A zimbabwei ellenzék az alkotmányos demokráciához való békés visszatérést szorgalmazta. A zimbabwei rendőrség főparancsnoka szolgálatba rendelte az ország összes rendőrét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!