2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Atomháborúval fenyeget Észak-Korea

2017. április 18., kedd 12:04, frissítve: kedd 17:56

Az Egyesült Államok megvédi szövetségeseit egy észak-koreai támadás esetében. Erről biztosította az amerikai alelnök a dél-koreai és a japán vezetést. A segítségnyújtásnak azonban ára lesz: Mike Pence Dél-Koreában felvetette, hogy tárgyalják újra a két ország szabadkereskedelmi megállapodását.

Bátorító kézfogást kapott a japán miniszterelnök az amerikai alelnöktől Tokióban.

„Száz százalékig önökkel vagyunk” – közölte Mike Pence Abe Sinzóval, akivel zárt ajtók mögött tárgyalt. Így nem tudni, hogy mit ajánlott a japánoknak, és mit kért tőlük cserébe az amerikai katonai védelemért.

„Minden megoldás az asztalon van, és ott is marad. De Trump elnök és én, valamint a kormányzat is abban hisz, hogy a legeredményesebb az lenne, ha párbeszédet kezdenénk azokkal a nemzetekkel, amelyek nyomást gyakorolhatnak Észak-Koreára” – tette hozzá Pence, az amerikai alelnök, félreérthetetlenül Kínára és Oroszországra utalva.

Kína egyelőre nem szigorít az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatain, és Oroszország is elvetette a katonai megoldást. Dél-Koreában és Japánban is sokan tartanak attól, hogy egy félreértés vagy provokáció elegendő lehet a háború kirobbantására. Eközben a Koreai-félszigetnél közös hadgyakorlatba kezdtek az amerikaiak és a dél-koreaiak. A helyzetet csak nehezíti, hogy nemcsak Észak-Koreát, de az Egyesült Államokat is olyan vezető irányítja, akit kiszámíthatatlannak tartanak.

„Ha az Egyesült Államok katonai megoldást merészel alkalmazni, Észak-Korea kész az amerikaiak által vágyott háborúra” – közölte Észak-Korea helyettes ENSZ-nagykövete, Kim Inryong, aki szavait azzal nyomatékosította, hogy bármelyik pillanatban kitörhet a termonukleáris háború. Az észak-koreai külügyminiszter-helyettes ehhez azt tette hozzá, hogy hazája havi, sőt heti rendszerességgel fog rakétateszteket végrehajtani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!