2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Átkutatták a szentpétervári robbantó otthonát

2017. április 5., szerda 10:47, frissítve: szerda 12:52

Átkutatták a szentpétervári metrórobbantás feltételezett elkövetőjének lakását az orosz Nyomozó Bizottság emberei.

A Kirgizisztánban született, de orosz állampolgárságú Akbarzson Dzsalilov robbantotta fel magát a szentpétervári metró egyik szerelvényében két állomás között hétfőn az orosz hatóságok szerint. A férfi muszlim vallású volt, környezete azonban nem tartotta fanatikusnak. Autószerelőként és szusiéttermekben dolgozott Szentpéterváron.

A 22 éves Dzsalilov orosz állampolgár volt, de egy kirgizisztáni faluban született. A helyiek szerint jó családból származott. „Ők egy nagyon jó család, mindig barátságosak, sosem veszekednek. És jó gyerekeik vannak” – nyilatkozta egyikük.

A szomszédok szerint a család a helyi üzbég kisebbséghez tartozott. A szülőket ismerték, a fiút azonban már évek óta nem látták. „Nem vagyunk szoros kapcsolatban az apjával, de köszönünk egymásnak, és a mecsetben is találkozunk” – fogalmazott egy helyi férfi.

A hatóságok már megtalálták és átkutatták a gyanúsított lakását. Most azt próbálják kideríteni, hogy voltak-e esetleg tettestársai, és kapcsolatban állhatott-e az Iszlám Állam terrorszervezettel. Sajtóhírek szerint februárban visszatért Kirgizisztánba, ahol felkészítést kaphatott a merénylet elkövetéséhez.

Bár a terrortámadást eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, egyes feltételezések szerint az Iszlám Állam állhatott bosszút azért, mert Oroszország bombázta Szíriában. Az orosz külügyminiszter cinikusnak és aljasnak nevezte ezt az állítást.

A metróállomásnál a szentpéterváriak virágokkal és mécsesekkel emlékeznek az áldozatokra. „Nem tudom elhinni, hogy gyerekeket, ártatlan embereket bántottak, és ezt tették velünk. Sokkolt, ami történt. Aznap én is ott lehettem volna a metrón” – mondta egy szentpétervári nő.

A robbantásos merényletben 14-en haltak meg, 49-en pedig megsebesültek. A gyanúsított egy másik metróállomáson is elhelyezett egy pokolgépet, az azonban nem robbant fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!