2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Áradnak a migránsok Európába a Földközi-tengeren

,

2016. május 29., vasárnap 11:14, frissítve: vasárnap 15:42

Három nap alatt három, menekülteket szállító hajó süllyedt el a Földközi-tengeren. Az ENSZ szerint körülbelül 700 ember veszthette életét a túlélők beszámolója alapján. Eddig 45 holttestet találtak meg. Az olasz parti őrség a hétvégén háromezer menekültet mentett ki a tengerből, akiket Szicíliába szállítottak. Az emberek többsége Líbiából indul útnak, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet egyre nagyobb területet ellenőriz.

Három nap alatt három hajó süllyedt el a Földközi-tengeren, és több mint tíz irányítás nélküli csónak utasait is kimentették a hatóságok. A túlélőket és a holttesteket az olasz parti őrség vasárnap reggel a szicíliai kitöltőbe szállította. A migránsok a nyári jó idő és a nyugodt tenger miatt indulnak el tömegesen.

„Az idén a tavalyinál is több kiskorú gyermek érkezik egyedül Európába, eddig legalább 6100 14–17 év közötti fiatalt regisztráltunk. De még fiatalabb gyerekekkel is találkozunk, 9-10 évesekkel, akik vagy egyedül indultak el, vagy az úton elvesztették a szüleiket vagy kísérőiket. Két napja így találtunk egy kilenc hónapos nigériai babát és egy ötéves szudáni kisfiút” – közölte Giovanna Di Benedetto, az egyik szicíliai gyermekmentő alapítvány szóvivője.

Az emberek többsége túlzsúfolt gumicsónakokon vág neki az útnak. Az embercsempészek addig vannak a járművön, amíg az elhagyja a líbiai partokat, utána magukra hagyják az utasokat. Mivel utaslista sehol sincs, az áldozatok számáról csak becslések vannak, az ENSZ a túlélők beszámolója alapján próbálja kikövetkeztetni, hogy hányan haltak meg. Az áldozatok többsége nem menekült, hanem gazdasági migráns: Afrika szegényebb országaiból érkezik, a jobb élet reményében.

„Először mindig a nők és a gyerekek szállnak partra. Az általános állapotuk jó, de kimerültek és ki vannak száradva. Volt néhány várandós nő is, egyiküket kórházba kellett szállítani. Ezek a migránsok általában a szubszaharai régióból jönnek, Nyugat- és Kelet-Afrikából, de vannak néhányan Pakisztánból is” – nyilatkozta Alessia Lai, a vöröskereszt egyik munkatársa.

2014 óta 320 ezer ember érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba és körülbelül hétezren haltak meg útközben. Idén azonban egy év alatt 200 ezren jöhetnek az olasz hatóságok becslése szerint, ha Szíria után Líbiában is háború kezdődik az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Ez pedig az olasz befogadóállomásokon is válsághelyzetet teremtene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!