2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Antiterrorista akció, tűzharc és őrizetbe vételek a brit fővárosban

2017. április 28., péntek 18:11, frissítve: péntek 19:17

Terrortámadást hiúsított meg Londonban a Scotland Yard különleges egysége – összesen hat személyt vettek őrizetbe. Az egyik rajtaütéskor tűzharc tört ki – egy fiatal nő megsebesült. Néhány órával korábban a londoni parlament közelében őrizetbe vettek egy 27 éves férfit, aki feltehetőleg késes támadásra készült.

Szemtanú filmezte le a csütörtök esti londoni razziát. Az északnyugati városrészben a Scotland Yard egy fegyveres egysége hajtotta végre az akciót, amelyben először könnygázt, majd fegyvert is bevetettek. A tűzharcban egy 21 éves nőt sebesítettek meg. „Willesden főutcáján maszkos, sapkás rendőrök voltak, mindenki kijött, és őket nézte” – mesélte a szemtanú.

A Scotland Yard országos terrorelhárítási részlegének vezetője szerint szinte mindennaposak a hasonló akciók. A mostani kettő rajtaütéssel merényletet hiúsítottak meg, egyéb részleteket nem közöltek. „A második műveletben hat személyt vettünk őrizetbe a nyomozás után. Ötöt az észak-londoni címen, egyet pedig Kentben. Két további személyt, egy férfit és egy nőt, mindketten 28 évesek, akkor vettünk őrizetbe, amikor éjjel később visszatértek” – közölte Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese.

Mindegyik gyanúsítottat egy ideje figyelte a rendőrség. A Scotland Yard egy korábbi vezetője sikeresnek nevezte a razziákat. „Abszolút szükségszerű, így lehet megakadályozni a terrorizmust. Ma és tegnap azt láttuk, a rendőrség hogyan hiúsít meg egy terrorakciót. Ez azért nagyon fontos, mert ha egy személy felrobbantja magát vagy emberekre lövöldöz, akkor már túl késő. Akkor csak áldozatok lesznek. Nekünk pontosan azt kell tennünk, amit láthattak” – nyilatkozta Chris Phillips, a terrorellenes ügyosztály volt vezetője.

Órákkal a rendőrségi akció előtt a parlamentnél elfogtak egy terrorizmussal gyanúsított személyt. A 27 éves férfinél késeket találtak, feltehetőleg támadásra készült. Khalid Mohamed Omar Ali brit állampolgár, de nem a szigetországban született. Őt azután sikerült elfogni, hogy a családja értesítette a rendőrséget, mert gyanúsan viselkedett. Londonban március 22-én követtek el merényletet. Akkor egy magányos merénylő négy gyalogost elgázolt a Westminster híd járdáján, majd a parlamentnél halálra késelt egy rendőrt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!