2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Antifasiszták és szélsőjobboldaliak is tüntettek Bostonban

,

2017. augusztus 20., vasárnap 10:51, frissítve: vasárnap 20:58

A rasszizmus ellen tüntettek Bostonban az antifasiszták. Egy jobboldali felvonulás miatt vonultak utcára, mert a felszólalók között szélsőjobboldali aktivisták is lettek volna. A tüntetésre rendőrök százai vigyáztak, hogy megakadályozzák azt a fajta erőszakot, ami a múlt héten a virginiai Charlottesville-ben történt.

Ötven neonáci miatt ötvenezer antifasiszta vonult fel Bostonban. A helyszínt több száz rendőr biztosította, hogy ne ismétlődhessen meg a charlottesville-i tragédia, amikor egy ember meghalt, mikor egy neonáci a tömegbe hajtott.

„Itt vannak a felvonulók a zenekari pavilonban, körülbelül ötvenen. És közben mintegy ötvenezren vonulnak, náciellenes, fehér felsőbbrendűség-ellenes menetben. Teljesen békések, eddig minden jól megy. De szeretnénk, ha ez így is maradna” – nyilatkozta a bostoni rendőr főfelügyelő, William Gross.

Ez végül nem sikerült, később az ellentüntetők egy része összecsapott a rohamrendőrökkel. Donald Trump ezúttal is egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett. (6136WD)

Először azt írta a Twitteren, hogy „rendőrellenes agitátorok jelentek meg Bostonban”, aztán két órával később már ezt: „gratulálok annak a sok tüntetőnek, akik felemelték a hangjukat a fanatizmus és a gyűlölet ellen”.

De nem csak Bostonban voltak tüntetések. Houstonban is ezrek vonultak utcára. Ők egy konföderációs szobor eltávolítását követelték egy közparkból. Durhamben, Észak-Karolinában a feketék jogaiért harcoló szervezet az NAACP elnöke a rasszizmus elutasítására szólított fel.

„Nem tagadhatjuk le, hogy mi történt Charlottesville-ben, azt kell megtagadnunk, ami előtte történt, ami az embereket arra bátorította, hogy oda menjenek” – mondta William Barber.

Venice-ben, Kaliforniában a gyűlölet ellen tiltakoztak az emberek. De utcára vonultak Dallasban is. Jövő héten tüntetést szerveznek Phoenixben, Arizona államban Donald Trump szimpatizánsai. A keddre tervezett demonstráción a tervek szerint részt vesz az amerikai elnök is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!