2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Az orosz gép lelövése jelentheti a szövetség végét

2015. november 27., péntek 12:47, frissítve: péntek 13:03

A dzsihadisták elleni katonai lépések összehangolásáról állapodott meg a francia és az orosz elnök Moszkvában. Ennek részeként erősítik az információcserét és a katonai együttműködést. Szakértők szerint ezt a formálódó egységet bonthatja meg az orosz vadászgép lelövése.

Az orosz légierő egy olyan határátkelőt támadott, ami a lázadók kezén van. Ezt a területet eddig csak a szíriai légierő bombázta, a napokban azonban az orosz légierő is bekapcsolódott a műveletekbe. A légicsapások azután erősödtek fel, hogy Törökország lelőtt egy orosz vadászgépet, eddig tisztázatlan körülmények között.

A török lépést a Moszkvába látogató francia elnök is súlyos és sajnálatos incidensnek nevezte. Szerinte azonban most az Iszlám Állam elleni harcra kell koncentrálni. Francois Hollande és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott abban, hogy összehangolják a terrorszervezet elleni csapásokat, valamint erősítik az információcserét és a katonai együttműködést.

„A mostani időszakban fontos, hogy elkerüljük a kockázatokat, az új incidenseket és a helyzet eszkalálódását. Mindannyiunknak egyetlen célja kellene hogy legyen: az Iszlám Állam elleni harc, és a terroristák semlegesítése” – jelentette ki a francia elnök.

Szakértők szerint épp ezt veszélyezteti az orosz vadászgép lelövése, amely gátat szabhat a terrorszervezet ellen formálódó széles nemzetközi szövetségnek. „Azok, akik az Iszlám Állam ellen harcolnak, most egymás vadászgépeit lövik le. Ebben a helyzetben hogyan lehet legyőzni az Iszlám Államot?” – teszi fel a kérdést Musa Hamad, az egyesült arab emirátusokbeli elemző.

Moszkva már korábban kritizálta Törökországot, hogy valójában nem lép fel az Iszlám Állam ellen. Az oroszok nemrég burkoltan arra is utaltak, hogy Ankara olajat vásárolhat az Iszlám Államtól vagy más terroristáktól.

A török elnök rágalomnak nevezte a vádakat. „Az orosz hatóságoknak nem szabadna ilyen megjegyzéseket tenniük. Soha nem üzletelnénk terroristaszervezetekkel. Bizonyítaniuk kellene az ilyen állítást. Abban a pillanatban, hogy bebizonyítják, Tayyip Erdogan nem marad többé a posztján. De lemondanak-e majd azok is, akik ilyen rágalmakat terjesztenek?” – reagált a török elnök.

Putyin szerint azonban bizonyítékok vannak a gyanús olajszállításokra. „Látjuk, hogy ipari méretben szállítanak ki olajat Szíriából. És ez főleg olyan területeken történik, amelyeket terroristacsoportok uralnak. Mindezt a repülőink figyelték meg a magasból. Ezek a tartálykocsik folyamatosan lépnek be Törökországba” – jelentette ki az orosz elnök.

Putyin hozzátette: elvben lehetséges, hogy Ankara nem tud ezekről a szállításokról, de ezt nehéz elképzelni. Szerinte a török kormánynak mielőbb vizsgálatot kellene indítania az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!