2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Ankara az év végén ráeresztheti Európára a migránsokat

2016. október 19., szerda 17:03, frissítve: szerda 18:08

Törökország felmondja az EU-val kötött menekültügyi egyezményt, ha év végéig nem kap vízummentességet Brüsszeltől, jelentette ki a török EU-ügyi miniszter. Ezzel Ankara gyakorlatilag ismét megnyitná az utat a migránsok előtt Európa felé. Közben a calais-i menekülttáborban továbbra is kritikus a helyzet: a hét elején megerőszakoltak egy tolmácsot. Innen érkezett Angliába az a kamion is, amelynek rakterében egy halott migránst találtak. A kamiont egy magyar férfi vezette.

Törökország még tavasszal állapodott meg az Európai Unióval arról, hogy a határellenőrzések szigorításával segít korlátozni a migránsáradatot. A balkáni határzár mellett ennek az egyezségnek köszönhető, hogy a keletről érkező menedékkérők száma jelentősen csökkent: míg tavaly naponta több ezren érkeztek a görög szigetekre, addig idén már csak harmincan.



Ankara az utóbbi időben azzal zsarolja az EU-t: ismét ráereszti Európára a migránsokat, ha Brüsszel nem teljesíti a tavaszi egyezség rá eső részét, azaz nem ad vízummentességet a törököknek, valamint nem mond le arról a követeléséről, hogy Törökország módosítsa a terrorizmus ellenes jogszabályait.

„A terrorizmus ellenes törvényünkön semmit sem fogunk változtatni. Ez tény. Ha ezt ki akarják kényszeríteni, és akadályt gördítenek a vízummentesség elé, akkor úgy vesszük, hogy nem tartják be az arra vonatkozó ígéreteiket. Ebben az esetben nem fogjuk végrehajtani a menedékkérők visszafogadására vonatkozó egyezményt, és ha szükségesnek látjuk, fel is fogjuk mondani” – közölte Omer Celik török uniós ügyekért felelős miniszter.

Az EU és Törökország közötti viszony a júliusi puccskísérlet után vált különösen feszültté: a török kormány több mint 30 ezer embert zárt börtönbe, és mintegy 100 ezret rúgott ki állásából.

Bár a keletről érkező menekültáradat csökkent, a migránsok így is egyre több fejtörést okoznak az európai államoknak. Spanyolországban több tucatnyi algériai és marokkói menedékkérő mászott fel egy idegenrendészeti központ tetejére, hogy megakadályozza a deportálásukat.

Ausztriában a kitoloncolások többségét nem tudják végrehajtani, mivel a migránsokat nem fogadja vissza hazájuk. Ezért az elutasított menedékkérők nagy része az országban marad – ezt az osztrák honvédelmi miniszter ismerte el.

A franciaországi Calais-nél lévő táborban pedig továbbra is tarthatatlan a helyzet: legutóbb a hét elején erőszakoltak meg egy nőt, aki egy tévéstábnak tolmácsolt. A francia hatóságok azt ígérik, hogy hamarosan valóban bezárják a dzsungelként emlegetett illegális tábort. „A tábor felszámolása akkor kezdődik, amikor teljesen biztosak leszünk abban, hogy minden helyzetet kezelni tudunk. Szeretnénk, ha ez a lehető leghamarabb megtörténne, mert hamarosan itt a tél” – emelte ki Fabienne Buccio prefektus.

A táborban élő migránsok már több alkalommal támadtak újságírókra, valamint azokra a teherautó-sofőrökre, akik nem voltak hajlandók Nagy-Britanniába csempészni őket kamionjukkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!