2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Amerikával barátkozna Putyin

2016. december 1., csütörtök 17:58

Oroszország kész jó kapcsolatokat kiépíteni az új amerikai kormánnyal – a többi közt erről beszélt Vlagyimir Putyin évértékelő beszédében. Az orosz elnök szerint a terrorellenes küzdelemben is szívesen együttműködnének, de azt hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is ki fog állni saját érdekei mellett.

A szokásos külsőségek között értékelte az évet az orosz elnök a Kremlben. Vlagyimir Putyin bő egy órát beszélt. Úgy látja, hogy a pénzügyi nehézségeket nem a Krím félsziget elcsatolása után bevezetett nemzetközi büntetőintézkedések okozták, hanem az orosz gazdaság torzulásai. Oroszország elsődleges bevételi forrása még mindig a nyersanyag, elsősorban a kőolaj és a földgáz. A két energiahordozó világpiaci ára az elmúlt két évben jelentősen csökkent.

„Azzal számolunk, hogy az infláció idén hat százalék alá esik. Ha emlékeznek rá, 2015-ben még 12,9 százalék volt ez a mutató. A trend nyilvánvalóan pozitív, jelentősen pozitív” – mondta Vlagyimir Putyin.

A külpolitikával kapcsolatban Putyin megerősítette, hogy Oroszország a jövőben is megvédi az érdekeit.

„Nem akarunk konfrontációt senkivel, erre sem nekünk, sem a partnereinknek, sem a világnak nincs szüksége. Néhány külföldi kollégánkkal ellentétben, akik ellenfélnek tekintik Oroszországot, nem keressük és soha nem is kerestük az ellenségeket. Nekünk barátokra van szükségünk. De senkinek sem fogjuk megengedni, hogy megsértse vagy semmibe vegye érdekeinket” – tette hozzá az orosz elnök.

Ukrajnáról ezúttal nem beszélt, és az Egyesült Államokról is csak röviden szólt.

„Készek vagyunk az együttműködésre az új amerikai adminisztrációval. Fontos, hogy normalizáljuk a kétoldalú kapcsolatokat és elkezdjük azok fejlesztését egyenlő és kölcsönösen előnyös alapon” – jelentette ki Putyin.

Az amerikai elnökválasztási kampány idején Putyin és Trump kölcsönösen dicsérték egymást, az orosz elnök nagyon okosnak és tehetségesnek nevezte Trumpot, aki viszonzásként valódi államférfiként jellemezte Putyint.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint Putyin békülékenynek mutatkozott, nem rohant ki a Nyugat és az Egyesült Államok ellen, amivel Trumpnak tehetett gesztust.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!