2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Amerikai elnök még soha nem érkezett Izraelbe ilyen gyorsan

,

2017. május 22., hétfő 22:03, frissítve: hétfő 22:07

Palesztin vezetőkkel is tárgyal Donald Trump Izraelben, hogy elősegítse a békefolyamat újraindítását, a látogatás ellen ugyanakkor már tüntettek a megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

„Helló, barátom!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte az amerikai elnök az izraeli kormányfőt Tel-Avivban. Donald Trump Benjamin Netanjahu februári washingtoni vizitjét viszonozta, és az ötödik amerikai elnök, aki hivatalos látogatást tesz a zsidó államban. Amerikai elnök még soha nem érkezett Izraelbe ilyen gyorsan, négy hónappal a beiktatása után.

Benjamin Netanjahu történelminek nevezte a látogatást.

„Kívánom, hogy a régiónkban tett első látogatása legyen történelmi mérföldkő a megbékélés felé vezető ösvényen. Várakozással tekintek a következő évek együttműködésére, elnök úr, hogy elősegítsük a biztonságot, a fejlődést és a békét. Bízom abban, hogy vezetése alatt Izrael és az Egyesült Államok jelentős szövetsége még nagyobb, még erősebb lesz” – nyilatkozta Benjamin Netanjahu.

Donald Trump tárgyalása mellett felkereste Jeruzsálem két legszentebb helyét, a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának helyén felépített Szent Sír-bazilikát és a Siratófalat is. Hivatalban lévő amerikai elnök még soha nem járt a jeruzsálemi óvárosban, mert vitatott a hovatartozása: Izrael magáénak tekinti, a nemzetközi jog szerint viszont megszállt területnek minősül.

Trump a kampányban Izrael-barát politikát ígért, mostani vizitjének pedig egyik fő célja, hogy segítsen újraindítani az izraeli–palesztin békefolyamatot.

„Most itt a nagy lehetőség, az egész Közel-Keleten békére vágynak. Az embereknek elegük lett a vérontásból és a gyilkolásból, és azt hiszem, hogy elkezdődnek majd bizonyos dolgok. Amit a hétvégén tettünk, az az együttlétről szólt, és azt mondják, ilyesmi soha nem volt korábban. Az pedig nagyon különleges alkalom számunkra, hogy itt vagyunk Izraelben” – mondta Donald Trump.

Eközben a megszállt területeken élő palesztinok általános sztrájkot tartottak, és Trump-ellenes transzparensekkel tüntettek a látogatás ellen – az egyikre például azt írták: az amerikai politika szégyen az emberiségre. A demonstrálók kiálltak az izraeli börtönökben éhségsztrájkoló társaik mellett, és összecsaptak az izraeli rendőrökkel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!