2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Kísértet Lublón

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Amerikában a fiatalok nem gondolják a Hamászról, hogy terrorszervezet + videó

Az amerikai egyetemi szcéna ma a tudományos gondolkodás helyett a tudományellenes politikai aktivitás világa, ahol a forradalmi hevület felülírja a racionalitást. Az amerikai egyetemi baloldal azt a woke ideológiát tűzte zászlajára, amelynek középponti gondolata a kritikai fajelmélet. Hirdeti, hogy az Egyesült Államok és az európai civilizáció a rasszizmusra, a szexizmusra, a rabszolgaságra és a népirtásra épül. Osztályharcos szemlélet, centrumában az elnyomott–elnyomó dichotómiával – írja a Magyar Nemzet.

  • Amerikában a fiatalok nem gondolják a Hamászról, hogy terrorszervezet + videó

Sokan, sokfelől próbálták már magyarázni a nehezen érthető jelenséget. Christopher F. Rufo konzervatív újságíró az Amerika kulturális forradalma, avagy hogyan hódított meg mindent a radikális baloldal című könyvében azt fejtegeti, hogy a militáns baloldaliság mögött valódi fegyveres agresszió rejlik. Miután a hatvanas évek erőszakos, forradalmi mozgalmai kudarcot vallottak, a kubai szocializmus nem robogott át az amerikai kontinensen, Che Guevarát lelőtték, a csalódott harcosok beépültek az egyetemekre, ahol meghonosították a radikális ideológiájukat, kiszorítva a konzervatív professzorokat és tanítványaik révén mára más fontos intézményekre is becsempészték világnézetüket. Rufo példaként említi a terrorista Weathermen szervezet több vezetőjét, akikből mára egyetemi tanárok lettek vagy a filozófusként ismert Angela Davist, aki 1970-ben még egy halálos áldozatokkal járó fegyveres összetűzésben is részt vett.

Újragondolni a civilizációt

Árnyaltabb képet rajzol az egyetemek elfoglalásáról Alejandro Pena Esclusa író, elemző és politikai tanácsadó. Szerinte a marxizmus színeváltozásával függ össze az amerikai egyetemek félrecsúszása. Vele készült interjúnkban elmondta, hogy „a kortárs baloldaliság civilizációnk alapjait próbálja újragondolni”. A mozgalom eredetében kapcsolódik össze a marxista kommunizmus és a modern baloldali kultúrharc. Antonio Gramsci olasz marxista filozófus szerint Marx tévedett, amikor a javakra és az állam szerepére koncentrált. Gramsci úgy vélte az új rendszerhez a szellemi viszonyokat, a kultúrát kell megváltoztatni, tehát baloldali kulturális hegemóniára van szükség. Alejandro Pena Esclusa szerint Herbert Marcuse és a frankfurti iskola más képviselői, Theodor Adorno, Max Horkheimer, Jürgen Habermas dolgozták ki azt 

a jelenre koncentráló, az evilági lét primátusát hirdető és Isten létét elvető világnézetet, amit egyfajta újmarxizmusnak nevezhetünk.

Van, aki szerint ennél nagyobb a baj. Susan Neiman klasszikusan baloldali értékeket valló német filozófus A baloldal nem woke című könyvében azzal vádolja a progresszíveket, hogy szembefordultak a legfontosabb hagyományos liberális és baloldali eszmékkel: az egyetemesség és a társadalmi haladás elveivel. A felvilágosodás óta az emberi egyenlőség és a társadalom jobbá tétele gondolata volt a legfontosabb. A woke-ideológa azonban ennek ellenkezőjét hirdeti. Neiman szerint az új eszme egymással szemben álló kasztokra, törzsekre, etnikai, vallási és nemi identitáscsoportokra szaggatja a társadalmat. A woke-baloldal elsősorban Michel Foucault hatalomra vonatkozó nézetei alapján áll, így mindenféle valóságértelmezést puszta narratívának minősít, a hatalmon levők érdekét és mások elnyomását szolgálja. Elnyomóknak tartják azokat, akik színvak egyenlőségről beszélnek vagy a női, a kisebbségi és egyéb kvótákat elutasítják. A woke-hívők Carl Schmitt barát–ellenség fogalmának szellemében ideológiai harcot folytatnak mindenki ellen, aki nem ért velük egyet.

A törzsi logika mentén halad Yascha Mounk liberális publicista elemzése is. Ő egyfelől egyetért azokkal a magyarázatokkal, amelyek szerint az amerikai egyetemi baloldal mindent az elnyomók és az elnyomottak sablonja alapján értelmez, de hozzáteszi, hogy az egyének egyenlősége helyett a csoportok közötti méltányosság elvét állítja fókuszba. Ebben a sémában például Izrael az imperialista gyarmatosító, a zsidók a privilegizált, elnyomó fehérek, a palesztinok pedig az elnyomottak, a kisebbség, a „feketék”. Mounk szerint tehát nem kérdés, a baloldal kiket támogat.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hol vannak a női jogvédők?

Hol vannak a női jogvédők?

Sokatmondó, hogy a női jogvédő szervezetek hallgatnak Magyar Péter legújabb botrányával kapcsolatban. Erre mutatott rá a XXI. század intézet vezető elemzője. Halkó Petra emlékeztet: már a második nő állítja azt, hogy a politikus agresszíven és erőszakosan bánt vele.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre több áldozata van a nepáli áradásoknak

Egyre több áldozata van a nepáli áradásoknak

A Nepálban két napja tartó heves esőzések miatt kialakult áradásoknak és földcsuszamlásoknak már száz halálos áldozata van, és több tucatnyian eltűntek - közölték vasárnap a helyi hatóságok.
100 éves lesz Jimmy Carter

100 éves lesz Jimmy Carter

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Carter az Egyesült Államok legidősebb élő és egyben minden idők legmagasabb életkort megélt elnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!