2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

Egynapos általános sztrájk kezdődött Katalóniában tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetése ellen pénteken.

  • Általános sztrájk kezdődött Katalóniában

"A szabadságjogokért" címmel meghirdetett akció a kora reggeli órákban nem okozott látható problémákat és fennakadásokat a spanyol sajtó helyszíni beszámolói szerint.

A munkabeszüntetés minden ágazatot érint, ezért a kormány minimumszolgáltatásokat határozott meg a közlekedésben, az oktatásban és az egészségügyben.

Barcelonában a tömegközlekedésben a nap folyamán a szokásos menetrendhez képest ez 25 százalékot jelent a nap nagy részében, kivétel a reggeli csúcsforgalom, amikor a járatok 50 százalékát kell garantálnia a közlekedési vállalatnak.

A vasúti forgalomban 33 százalékos minimumszolgáltatásokat biztosítnak.

A Vueling spanyol diszkont légitársaság 36, az Iberia perig 12 pénteki belföldi járatát törölte elővigyázatosságból.

Szünetel a munka a Seat martorelli gyárában is pénteken, de ott nem közvetlenül a sztrájkhoz csatlakozott a vállalat, hanem a cég attól tartott, hogy a várható utcai megmozdulások miatt a dolgozók nem jutnak be időben a munkába.

A sztrájkot az Intersindical-CSC és az Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) kisebbségi szakszervezet hirdette meg. A felhívásához nem csatlakoztak a dolgozók túlnyomó többségét képviselő Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) nevű szakszervezet sem.

A sztrájk szervezői nagyszabású tüntetést hirdettek délutánra Barcelonába. Oda várják a Szabadságmenetnek nevezett háromnapos felvonulás több ezer résztvevőjét is, akik szerdán indultak el öt különböző katalán városból gyalog.

Az elmúlt éjszakákon többször is rendbontásba forduló tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt.

Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!