2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

Alkotmányellenesnek ítélték Obama lépését

Alkotmányellenesen nevezte ki több kormánytagját az elnök egy amerikai fellebbviteli bíróság szerint. A három hivatalvezető kinevezéséhez ugyanis Barack Obama nem kérte a szenátus jóváhagyását.

A három kormánytagot még tavaly év végén nevezte ki Obama a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsába. A Kongresszus akkor épp nem ülésezett, ezért az elnök nem kérte a szenátus jóváhagyását a kinevezésekhez. A fellebbviteli bíróság szerint ez alkotmányellenes. „A határozat újszerű és precedens nélküli. A demokrata és republikánus adminisztrációk 150 éves gyakorlatának mond ellent, így bár tiszteletben tartjuk, nem értünk vele egyet” – fogalmazott a Fehér Ház szóvivője. Hozzátette, hogy a két párt kormányzatai 1867 óta több mint 280 személyt neveztek ki az ülésszakok szüneteiben.


A republikánusok viszont azzal vádolják az elnököt, hogy szándékosan kerülte meg az ellenzéket. A jogvitában valószínűleg a legfelsőbb bíróság fog dönteni.

Barack Obama közben pénteken bemutatta a Fehér Ház új kabinetfőnökét is. Az Egyesült Államok bel- és külpolitikájának alakításában kulcsszerepet játszó pozíciót Denis McDana, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója kapta, a távozó kabinetfőnök, Jacob Lew a pénzügyminisztérium élére kerül. A második ciklusban új főnöke lesz a Központi Hírszerző ügynökségnek (CIA) is, továbbá a védelmi, a munkaügyi és a belügyi tárca élén is változás várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!