2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Alkotmányellenes az ausztrál migránspolitika?

2015. október 7., szerda 11:00, frissítve: szerda 16:21

Alkotmányellenessé nyilváníthatják az ausztrál migránspolitikát. A szigetország évek óta automatikusan külső táborokba küldi az összes menedékkérőt – ezt a gyakorlatot most bíróságon támadta meg egy bangladesi nő, akit tíz hónapos kisgyermekével toloncoltak ki Ausztráliából.

Nauru egy apró, szegény sziget, ahol menekülttábor van. A szigetnek Ausztrália fizet, hogy az ország felől elterelt migránsokat itt elszállásolhassa. A rosszul felszerelt táborokban a jelentések szerint embertelen körülmények között élnek a menedékkérők; gyakori az erőszak és már gyermekeket is molesztáltak. Az ausztrál bevándorlási politika egyik sarokköve, hogy aki csónakkal próbálja elérni az országot, valamelyik gyűjtőtáborba kerül. Az egyik bangladesi menekült, egy kisgyermekével kitoloncolt anya most bíróságon támadta meg az eljárást, amely az őt támogató civil szervezetek szerint alkotmányellenes.

„Ennek a nőnek egy tíz hónapos gyermeke van. Újra akarja építeni az életét egy biztonságos helyen, ahol biztos lehet a jövőjében, és az egyértelmű, hogy ez Nauruban nem tud megtörténni. Ő most attól fél, hogy visszaküldik egy olyan környezetbe, ami nyilvánvalóan nem biztonságos és nem megfelelő” – mondta a Legal Advocacy civil szervezet jogi szakértője.

A hatályos törvények értelmében az sem telepedhet le Ausztráliában, akit hivatalosan is menekültnek minősítenek a helyi hatóságok. Az erről szóló jogszabályok alkotmányosságáról a bangladesi nő esete kapcsán kétnapos ülésen dönt csütörtökig az ausztrál legfelsőbb bíróság.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!