2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gyűjthetik az aláírásokat Magyarország ellen

2015. november 30., hétfő 21:17, frissítve: hétfő 21:38

Aláírásgyűjtés indul Magyarország ellen. Az Európai Bizottság ugyanis befogadott egy, Magyarország elmarasztalását célzó polgári kezdeményezést. Az eredményességhez 7 tagállam egymillió polgárának aláírása szükséges, ezt egy év alatt kell begyűjteni. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy induljon eljárás Magyarország ellen az alapvető európai értékek figyelmen kívül hagyása miatt.

Egy éven keresztül gyűjthet aláírást egy brüsszeli székhelyű civilszervezet a magyar kormány intézkedései ellen – így döntött az Európai Bizottság. A testület nyilvántartásba vette az Európai Humanista Föderáció „Ébredj Európa” elnevezésű kezdeményezését, amely arra keresi a választ, hogy az Orbán-kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket. A csoport végső célja, hogy az EU függessze fel Magyarország szavazati jogát.

Az addig vezető út meglehetősen rögös, az egymillió aláírást legalább hét tagállamban kell összegyűjteni úgy, hogy nem mindegy, egy tagállamban hányan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Ha a szignók megvannak, a civilszervezet képviselői nem dőlhetnek hátra. Meg kell győzniük az Európai Bizottságot, majd az Európai Parlamentet is. A bizottság írásban közli majd velük a döntését. Az uniós biztosok a kezdeményezésről először egyébként úgy tárgyaltak, hogy Navracsics Tibor magyar biztos igazoltan volt távol – tudósított Brüsszelből a Hír TV munkatársa.

A Fidesz frakcióvezetője szerint politikai döntést hozott az Európai Bizottság biztosi kollégiuma, amikor befogadta a Magyarország elleni, hetes cikkely szerinti eljárást követelő polgári kezdeményezést. Bővebben »»»
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!