2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Aki illegálisan érkezik, mától visszaküldik

2016. március 20., vasárnap 12:42, frissítve: vasárnap 20:01

Életbe lépett az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Mindazokat, akik mától illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni Törökországba. Cserébe az EU szír menedékkérőket vesz majd át a török menekülttáborokból, és pénzt ad az ottani migránsok ellátására is. Egy török falu lakói szerint az elmúlt napokban már érezhetően csökkent a menekültáradat.

Az elmúlt nap újabb túlzsúfolt csónakban értek partot menedékkérők a görögországi Leszboszon. Többségük épségben megérkezett, két férfi azonban életét vesztette a helyszínen. A túlélők voltak talán az utolsók, akik még beléphettek illegálisan az Európai Unió területére. Vasárnaptól ugyanis életbe lépett Törökország és az EU migrációs egyezménye. A megállapodás szerint ezentúl visszaküldik Törökországba azokat, akik illegálisan próbálják elérni a görög szigeteket.

A török parti őrség már szigorított is a határőrizeten: péntek óta több mint kétezer olyan migránst tartóztatott fel az Égei-tengeren, akik Görögországba tartottak.

Egy Leszbosszal szemben fekvő török faluban, már érződik is a szigorítás hatása: „A nagy menekültáradat két nappal ezelőttig tartott, azóta azonban szinte teljesen megszűnt. Ez a török kormány és az Európai Unió közötti egyezménynek köszönhető. Az embercsempészet nagyrészt innen indul ki” – mondja egy helyi lakos.

A helyiek szerint a szigorítás óta sokkal nyugodtabb a helyzet a faluban: „A parti őrség a tengeren járőröz, és nem engedi őket át. A mai nap egy nyugodt nap, senki sem jön vagy megy” – közölte egy ott élő férfi.

Eközben a görög hatóságok is megkezdték a felkészülést az egyezmény végrehajtására: kiürítik a leszboszi táborokat, hogy legyen hely azok fogadására, akik valóban jogosultak menekültstátuszra. A remények szerint így gátat lehet szabni a menekültáradatnak, és meg lehet akadályozni, hogy még több ember torlódjon fel Görögországban. A lezárt görög–macedón határnál ugyanis továbbra is hatalmas tömegek várnak arra, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európa felé.

„Nem fogok részt venni az ENSZ menekültprogramjában, mert az nem jó. Nekem Németországban van a családom, a testvérem, a húgom és sok más rokon” – nyilatkozta egy vesztegelő iraki menedékkérő.

Az életbe lépett megállapodás szerint az unió ugyanannyi szíriai menekültet fogad be Törökországból, amennyi szírt Törökország visszafogad a görög szigetekről. Az EU emellett vízumkönnyítést és több milliárd eurót is ígért Ankarának az ottani menekültek ellátására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!