2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Akciótervet készített a NATO és az EU

2016. december 7., szerda 09:24, frissítve: szerda 11:28

Megerősítette együttműködési szándékát a NATO és az EU, mert azonos és újszerű fenyegetésekkel kell szembenézniük a tagállamoknak. A két szervezet egy 42 pontos akciótervet fogadott el, és megerősítette, hogy Európa és Észak-Amerika egymásra van utalva a közös biztonság megteremtésében és fenntartásában.

A magyar külügyminiszter konkrét javaslatokkal érkezett a tanácskozásra: Szijjártó Péter szerint a NATO-nak szervezetként többet kellene vállalnia a bevándorlással járó rendészeti feladatokból.

„Azt javasoljuk, hogy a NATO szövetségként, szervezetten kezdje el az iraki biztonsági erők kiképzését Irak biztonságának garantálására. A második terület, ahol azt javasoljuk, hogy a NATO vállaljon szerepet mint szövetség, és növelje a szerepvállalását az eddigiekhez képest, az a bevándorlási hullám megállítására vonatkozik” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Vagyis a magyar javaslat, hogy a szövetség az Égei-tengeren és a Földközi-tengeren is lépjen fel haditengerészeti egységeivel az embercsempészet ellen.

A NATO és az Európai Unió végül egy 42 pontos akciótervet fogadott el, amely több területen is erősíti az együttműködést.

„Új fenyegetésekkel és új kihívásokkal nézünk szembe, amelyek egyesítik az agresszió katonai és nem katonai eszközeit. Ilyen például a hibrid hadviselés, a kiberbűnözés és a terrorizmus. És sem a NATO-nak, sem az EU-nak nem teljes az eszköztára, hogy válaszoljon a kihívásokra, ezért együtt kell működnünk” – nyilatkozta a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg.

Ezzel párhuzamosan az Európai Unió is hozzákezd saját védelmi politikájának újragondolásához, ügyelve arra, hogy elkerüljék a párhuzamos intézkedéseket.

„A mai döntésünk az Európai Unió számára szerves részét jelenti annak a csomagnak, amelyet a múlt héten jelentettünk be a biztonsági és védelmi politikánk megerősítéseként. Az EU–NATO-együttműködés egy alapvető támasza ennek a csomagnak. A másik két rész a globális stratégia végrehajtása, amelyet pár hete az EU védelmi miniszterei is jóváhagytak, illetve az a törekvésünk, amely egyébként szintén fontos a NATO számára, hogy erősítsük a védelmünk ipari és kutatási alapjait” – mondta Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője.

A NATO-külügyminiszterek leszögezték: a szervezet és az Egyesült Államok együttműködését nem befolyásolhatja az új amerikai elnök személye. Kiszivárgott hírek szerint Donald Trump elnöksége első hónapjaiban egy mini NATO-csúcson vesz majd részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!