2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Akár már szerdán befejezhetik a holttestek azonosítását

2017. január 23., hétfő 14:09, frissítve: kedd 12:51

Az olasz hatóságok a tervek szerint szerdára, de legkésőbb csütörtökre befejezik a holttestek azonosítását – ezt nyilatkozta a sajtónak a Moszkvában tartózkodó Szijjártó Péter.

A külügyi tárcavezető közölte, hogy az észak-olaszországi buszbaleset áldozatainak és válságos állapotban lévő sérültjeinek hozzátartozói közül már majdnem mindenki megérkezett Veronába, és vannak, akik vissza is tértek Magyarországra.

„Az áldozatok, illetve a válságos állapotban lévő sérültek és hozzátartozóik már majdnem teljes számban megérkeztek Veronába. Vannak, akik már haza is tértek Magyarországra, halálos áldozatokat csak DNS-minta alapján tudják azonosítani, és két DNS-minta levételére még a mai reggel folyamán került sor. Ezen két DNS-minta levétele után az olasz hatóságok az összes DNS-mintát Milánóba viszik, és az olasz hatóságok ítélete szerint szerdára, legkésőbb csütörtökre a DNS-minták alapján a halálos áldozatok azonosítása be tud fejeződni” – közölte Szijjártó Péter.

A külügyminisztérium már felkészült a holttestek hazahozatalára – ezt a milánói főkonzul nyilatkozta a Hír TV-nek. Timaffy Judit Vilma hangsúlyozta: még meg kell várni, hogy az olasz hatóságok kiállítsák a szükséges iratokat.

„Amint a DNS-vizsgálat alapján megállapítást nyer az identitásuk, és amint a boncolási eredményeket is százszázalékos biztonsággal egybe tudják vetni a DNS-vizsgálattal, akkor a hatóságok kiállítják a hazaszállításukhoz szükséges iratokat. Én úgy tudom, hogy a külügyminisztérium már a hazaszállításukhoz szükséges feltételeket biztosította. Készen állunk hazaszállítani a holttesteket” – mondta el a főkonzul.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!