2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Aggodalomra okot adó kísérletbe kezd Észak-Korea

2016. február 5., péntek 10:24, frissítve: péntek 12:28

2012 után újabb nagy hatótávolságú rakétát lő ki Észak-Korea. Szöul szerint a fegyver darabjai dél-koreai területen csapódhatnak be. A terveket a szomszédos országok és az ENSZ is ellenzi.

Legutóbb 2012-ben indított nagy hatótávolságú rakétát a kommunista rezsim. Phenjan most ismét hasonló akcióra készül: a hivatalos bejelentés szerint február 8. és 25. között egy műholdat készül Föld körüli pályára állítani.

Dél-Korea szerint viszont nem műholdfellövésről, hanem ballisztikus fegyverek teszteléséről van szó. A szöuli vezetés kijelentette: katonai akcióval válaszol, ha a rakéta déli területen csapódik be. „Ha az észak-koreai rakéta vagy törmeléke hazánk területére zuhan, határozott fellépéssel reagálunk, és észak megfizet azért, amit tett” – ígérte Han Min-Koo védelmi miniszter.

Korábban Oroszország és az ENSZ is határozottan felszólította Észak-Koreát, hogy ne hajtsa végre a hordozórakéta-kísérletet, és még a Phenjannal szövetséges Kína is komoly aggodalmát fejezte ki az északi terv miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!