2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Áder: Figyeljenek jobban a sebekre

2016. június 24., péntek 10:31, frissítve: péntek 11:33

118 év után ismét Erdélyben tartották meg az erdészek vándorgyűlését, amelyen részt vett Áder János köztársasági elnök is. Fazekas Sándor szerint fontos, hogy létrejöjjön egy fenntartható erdőgazdálkodási rendszer, Semjén Zsolt szerint pedig a hasonló találkozók jobban egybe tudják kovácsolni a nemzetet.

Több mint ezren gyűltek össze az erdészek sepsikőröspataki vándorgyűlésén.

„Az, hogy most mi itt vagyunk, az valóban a nemzetpolitikának a megvalósulása. Hiszen az a célunk, hogy a nemzetünk megmaradjon, ez pedig akkor lehetséges, hogyha hajszálgyökerekkel tudjuk átszőni a Kárpát-medencét, ezért fontos, hogy az erdészek, sportolók, a művészek, a tudósok, szakmai szervezeteket Kárpát-medencei összmagyar szinten szervezzék. És ezért ez a vándorgyűlés a magyarság megmaradásának egyik szimbóluma, és az, hogy mi itt most együtt vagyunk Erdélyből, a Felvidékről, az anyaországból, ez annak a szimbóluma, hogy a magyarság egy, és ez a vándorgyűlés a magyarság megmaradásának mérföldköve” – jelentette ki az eseményen Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes.

Az ünnepi vándorgyűlésen a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságát hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter, aki fontosnak tartja egy új magyarországi erdészeti törvény megalkotását is. „Fontos az, hogy a készülő törvény igazodjon a klímaváltozás kihívásaihoz és visszaszorítsuk az invazív fajok elterjedését is. Figyelembe kell vennünk az erdő tulajdonosi összetételét, kellő különbséget kell tennünk a természetes erdő és az ültetvény erdő között, és új szabályokat kell alkalmazni az energiacélú ültetvényekre is, amelyeket nem lehet erdőként kezelni” – emelte ki Fazekas Sándor.

118 év után szervezte ismét Erdélybe a találkozót a magyarországi Országos Erdészeti Egyesület. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis Sepsikőröspatakon született Bedő Albert egykori főerdőmester, földművelésügyi államtitkár. Az ő munkásságára emlékeztetett az államfő is. „Újra meg újra meg kell győznünk embertársainkat, hogy figyeljenek jobban a sebekre, amelyeket tetteinkkel a természetben okozunk. Bedő Albert több mint 130 évvel ezelőtt a jövőre nem gondoló rablógazdálkodás veszélyeiről írt, neki fontos volt a jövő” – hangsúlyozta beszédében Áder János köztársasági elnök.

Az erdők és a természet megóvása Magyarország és az egész Kárpát-medence jövőjét is jelenti, hangzott el a rendezvényen. A résztvevők a kétnapos vándorgyűlés alatt Hargita és Kovászna megyei erdészeti társulatok, illetve magánerdészetek képviselőivel találkoznak, de tárgyalnak civil természetvédő egyesületekkel is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!