2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Abdeslam már a franciáknál van

,

2016. április 27., szerda 12:01, frissítve: szerda 15:23

Belgium kiadta Franciaországnak a tavaly őszi párizsi merényletsorozat főszervezőjének tartott Salah Abdeslamot. Hajnalban teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett hagyta el Belgiumot a 130 ember halálával és több mint 350 sérülésével járó merényletsorozat egyetlen életben maradt felelőse.

Még a párizsi mészárlás főszervezőjének tekintett merénylő védőjét is meglepte, hogy Salah Abdeslam Franciaországba érkezett. Frank Berton a múlt héten bruggei börtöncellájában kereste fel a terroristát, akivel több mint két órán át beszélgetett. „Itt van Franciaországban, pedig azt várta, hogy holnap hallgatják ki Belgiumban. Igencsak meglepődtem, hogy ma megérkezett” – nyilatkozta Berton.

A nyomozók szerint Abdeslam a 130 halálos áldozatot követelő november 13-ai párizsi merényletek logisztikai kivitelezője volt. Rajta is volt öngyilkos támadáshoz használható mellény, de nem robbantotta fel magát.

„Válaszolni fog a kérdésekre a következő hetekben. Figyelmesen végig fogjuk olvasni az aktákat. A pszichikai állapota változatlan. Én ma találkozom vele” – jelentette ki a francia védő.

Salah Abdeslam tavaly kétszer is járt Magyarországon. Szeptember 9-én egy kölcsönzött Mercedesszel vitte Belgiumba a párizsi merényletet végrehajtó terrorista sejt két tagját, akik Görögországon és a Balkánon keresztül érkeztek Szíriából Budapestre. Megállították őket a magyar–osztrák határon, de tovább is mehettek, ugyanis sikerült meggyőzniük az egyenruhásokat arról, hogy turisták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!