2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Abdeslam a végső pillanatban futamodott meg

2016. március 20., vasárnap 07:56, frissítve: hétfő 10:49

Ellentámadást indított Salah Abdeslam. A párizsi terrorakciók megszervezésével gyanúsított férfi perelni akarja az egyik francia ügyészt, mert szerinte megsértette a nyomozás titkosságát azzal, hogy a kihallgatásáról részleteket közölt. Abdeslam egyébként vallomásában azt állította, hogy fel akarta magát robbantani, de végül meggondolta magát, és csak két öngyilkos társát vitte a támadások helyszínére. Majd elhajtott onnan, a robbanóövét pedig egy szemetesbe dobta.

A világ egyik legkeresettebb bűnözőjét, Salah Abdeslamot pénteken fogták el a belga hatóságok a helyi bevándorlónegyedben. Őrizetbe vétele előtt lábon lőtték, ezért kórházba kellett szállítani. A novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével gyanúsított férfi azóta elhagyhatta a kórházat, a hatóságok pedig már ki is hallgatták.

Abdeslam bevallotta, hogy maga is öngyilkos merényletet akart elkövetni a terrortámadások estéjén. „Salah Abdeslam a belga nyomozók által végzett kihallgatása során megerősítette, hogy, idézem, fel akarta magát robbantani a Stade de France stadionnál, de meggondolta magát. Az első vallomásai, amelyeket óvatosan kell kezelnünk, számos kérdést hagynak megválaszolatlanul, amelyekre Salah Abdeslamnak kell magyarázatot adnia. Például arra, hogy mit csinált Párizs 18. kerületében november 13-án este 10 órakor, miután a Stade de France-hoz fuvarozott embereket,  és mi késztette arra, hogy később Párizs egyik külső kerületében megszabaduljon a robbanóövétől” – közölte Francois Molins párizsi főügyész.

A gyanú szerint Abdeslam két öngyilkos merénylőt szállított kocsival a stadionhoz, akik felrobbantották magukat. Ezután a 18. kerületbe hajtott. Robbanóövét később egy szemetesbe dobta, majd Belgiumba hajtott két barátjával. Az ügyész szerint a terroristának központi szerepe volt a merényletek megszervezésében. Hozzátette: a dzsihadista tavaly nyáron segített Nyugat-Európába szállítani azokat a terroristákat, akik a migránsok közé vegyülve érkeztek Európába.

A párizsi terrorakcióban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalt magára, 130-an vesztették életüket. Abdeslamot Belgium ki fogja adni a Franciaországnak. „Salah Abdeslam kiadására a franciaországi nyomozás részeként kerül sor. Ez különösen erős reményt jelent a 130 áldozat családjainak és a több száz sebesültnek, akik velünk együtt szeretnék megérteni, mi történt, és szeretnék, ha kiderülne az igazság” – tette hozzá Molins.

Belgium a letartóztatástól számított 60, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Franciaországnak Abdeslamot, akit kihallgatása után egy fokozottan őrzött nyugat-belgiumi börtönbe szállítottak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!