2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

A zöldek jelöltje nyert Ausztriában

2016. május 23., hétfő 17:00, frissítve: kedd 14:29

Zöldpárti elnöke lesz Ausztriának, a levélszavazatok összeszámlálása után Alexander Van der Bellen alig több mint fél százalékkal nyert. A politikus a voksok 50,3 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson. A szabadságpárti ellenfele, Norbert Hofer elismerte vereségét.

Minden idők legszorosabb elnökválasztása volt ez a mostani Ausztriában: a zöldpárt jelöltje, Alexander Van der Bellen alig 0,6 százalékkal tudta megelőzni a szabadságpárti Norbert Hofert. Van der Bellen azt mondja, hogy ő minden osztrák elnöke szeretne lenni, annak ellenére, hogy az eredmény 50-50 százalék, tehát rendkívül szoros volt a küzdelem.

„Láthatják, hogy 50-50 százalék, egyenlő az eredmény – vagyis két fél rész alkotja Ausztriát. Az egyik fél legalább annyira fontos, mint a másik. Azt is mondhatjuk, hogy te annyira fontos vagy, mint én, és fordítva. Együtt alkotjuk ezt az országot, a gyönyörű Ausztriát” – nyilatkozta az új osztrák elnök.

Alexander Van der Bellen nem migránsellenes, hanem migrációpárti politikát folytatna, az viszont kérdés, hogy elnökként ehhez mennyi jogköre lesz. Elvileg a kancellárt és a kormányt is leválthatja, de azt mondja, hogy ő erre nem készül, inkább egy egységes Ausztriát szeretne teremteni – számolt be a Hír TV tudósítója Bécsből.

Norbert Hofer tulajdonképpen megköszönte a lehetőséget. Azt mondta, hogy ezt ő egy főpróbának tartja, és nem is igazán gondolta, hogy ő most elnök lehet, inkább a következő kancellárválasztásra készül a Szabadságpárttal együtt, amikor akár a hatalmat is megszerezheti elméletben a Néppárttal együtt.

Van der Bellen még idén nyáron beköltözik a Hofburgba, és azt mondja, hogy egységesíteni fogja az osztrákokat. A Hír Televíziót Nagy Benedek tudósította az osztrák fővárosból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!