2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A világsztár hajtóvadászatot indítana a neonáci tüntetők ellen

2017. augusztus 15., kedd 22:51, frissítve: szerda 12:47

Andy Vajna barátja, Arnold Schwarzenegger és a világ egyik legfelkapottabb filmsztárja, Jennifer Lawrence is nemet mondott a rasszizmusra és a faji gyűlöletkeltésre. Az Oscar-díjas színésznő hajtóvadászatot indítana a neonáci tüntetők ellen. Schwarzenegger, aki a jelenleg kormányzó republikánusok színeiben volt Kalifornia kormányzója, azt üzente a Facebookon, hogy csak Egyesült Államok létezik, fehér Amerika nem. Az elnököt sokan bírálták, amiért vonakodott elítélni a szélsőjobboldali erőszakot.

„A forradalmat nem lehet megállítani” – skandálták antirasszista tüntetők Észak-Karolinában, mielőtt ledöntötték a konföderációs emlékművet, amely számukra a faji elnyomást jelképezi. A konföderáció a rabszolgatartó déli államok szövetsége volt a XIX. század második felében, az amerikai polgárháborúban. A déliek zászlaja ma a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szélsőjobboldal – amerikai kifejezéssel –, az alternatív jobboldal jelképe.

A mozgalom véleményvezérei jelentős szerepet játszottak Donald Trump kampányában, a politikus részben nekik köszönheti a megválasztását. Ezért napokig halogatta elítélni azokat a neonácikat, akik közül egy 20 éves fiatalember tüntetőket gázolt el a hétvégén egy hasonló demonstráción Virginia államban. Az elnök vonakodása országszerte vitt utcára amerikaiakat.

„Trump őszintén megmutatta, hogy milyen elnök is ő. Kirekesztő és Amerika-ellenes, a fehér felsőbbrendűséggel. Amerikát több nép és vallás alkotja. Én ezért mint amerikai jöttem el az Amerika-ellenes Trumppal szemben tüntetni” – mondta egy New York-i tanár.

Közvetlenül a hétvégi halálos gázolás után Trump általánosságban ítélte el az erőszakot. A szélsőjobboldalt hétfőn tette csak a történtek egyértelmű felelősévé.

„A rasszizmus gonosz dolog. Azok, akik erőszakot követnek el olyan bűnszervezetek nevében, mint a Ku-Klux-Klán, a neonácik vagy a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezetek, azok szembe mennek az amerikai értékekkel. Az Egyesült Államok alapja, hogy mindenki egyenlőnek teremtetett, és Isten előtt mind egyenlőek vagyunk” – mondta az elnök, aki a sajtótájékoztatón azzal zárta, hogy az ügyet a liberális irányultságú CNN fújta fel.

Szélsőjobboldali jelképekkel pózolt az a 20 éves fiatalember is, aki hétvégén a virginiai Charlottesville-ben az antirasszista tüntetők közé hajtott. A két tábor az augusztus 20-i hétvégén Massachusetts állam fővárosában, Bostonban csaphat össze.

„Ami Charlottesville-ben történt, egyszerű terrorcselekmény volt. Egy szélsőséges személy embereket akart megölni, és végzett is egy ártatlan emberrel. Ez szerintem terrorizmus. Félelmetes azt látni, hogy sokan vannak az országban, akik szerint a bőrszínük, vallásuk és születési helyük miatt különbek a saját szomszéduknál. Mi ezt a fajta gyűlöletbeszédet nem fogjuk tolerálni” – mondta Charlie Baker, Massachusetts kormányzója.

Az egyik amerikai internetszolgáltató lezárta a szélsőjobb által használt csevegőprogramot. Az intézkedést baloldali jogvédők is támadják, szerintük az amerikai alkotmányban kiemelten védett szólásszabadság korlátozása nem hatékony a szélsőjobb ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!