2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

A Vatikán is leállította a szökőkútjait

,

2017. július 25., kedd 10:33, frissítve: kedd 12:16

A Vatikán összes közkútját leállítják a napok óta tartó hőség és a vízhiány miatt. Ferenc pápa elkötelezett környezetvédő, a Vatikán ezért is döntött úgy, hogy amíg a hőség tart, akár műemlék kútjai elzárásával hozzájárul a felelős vízgazdálkodáshoz.

A Vatikán úgy döntött, hogy a területén lévő mind a száz  kutat leállítja a kánikula miatt, köztük a téren álló két barokk műremeket is. A pápai állam így próbál segíteni Rómának is.

„A Vatikán így fejezi ki szolidaritását Róma városával, így próbálunk segíteni Rómának ebben a válsághelyzetben. A Vatikánba érkező víz ugyanonnan jön, ahonnan a római vezetékekbe is, és mi most így támogatjuk a várost” – ismertette Greg Burke vatikáni szóvivő.

Ez az első alkalom, hogy a Vatikán lekapcsolja a díszkutakat. Rómában már második éve mérnek a korábbiaknál is magasabb átlaghőmérsékletet, ráadásul júniusban csaknem 72 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint egy évvel korábban. A hőség és a szárazság miatt jelentősen megnövekedett a vízfogyasztás is Rómában, az olasz főváros ezért már lezárt több köztéri ivó- és díszkutat is. A környezettudatosság amúgy is Ferenc pápa egyik legfontosabb vezérelve. 

A szóvivő szerint  a döntés összhangban van a pápa környezetvédelmi gondolkodásával: „ne pazaroljunk, és néha áldozatot kell hoznunk. Csodálatos kertek vannak a Vatikánban, talán nem lesznek olyan zöldek, mint azelőtt, de túl fogjuk élni.”

A vatikáni díszkutakat a következő napokban, fokozatosan zárják el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!