2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

A tüntetők gyűrűjéből vitték el a rendőrök az ellenzéki vezért

2017. március 26., vasárnap 15:27, frissítve: vasárnap 17:23

Több orosz nagyvárosban is tüntettek az állami korrupció ellen. Moszkvában ezrek vonultak az utcára, annak ellenére, hogy a hatóságok nem engedélyezték a demonstrációkat. A tüntetéseket az ismert ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij szervezte, őt még a helyszínre érkezésekor őrizetbe vették és elszállították. Navalnij januárban azzal vádolta meg az orosz miniszterelnököt, hogy 350 milliárd forint értékű korrupciós ügyletben vett részt. A blogger Vlagyimir Putyin kihívójaként akart indulni a jövő évi elnökválasztáson is.

Putyin és az úgynevezett ördögi szám állt egy plakáton, amit az egyik tüntető emelt a magasba a moszkvai Puskin-szobor lábánál. A férfit pillanatok múlva a rohamrendőrök lerángatták a szobortalapzatról és a demonstrálók hangos tiltakozása mellett vezették el.

Az orosz fővárosban több ezren tiltakoztak az állami korrupció ellen, és követelték Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök lemondását. A tüntetést az ismert ellenzéki blogger, Alekszej Navalnij szervezte. Korábban azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy 350 milliárd forint értékű korrupciós ügyletben vett részt.

Navalnijt a rendőrség már a térre érkezésekor őrizetbe vette. A tömeg megpróbálta az őt szállító jármű útját állni, végül azonban elszállították. Későbbi Twitter-üzenetében a tüntetés folytatására szólította fel a demonstrálókat.

Navalnij felhívására Oroszország-szerte több mint 80 városban tartottak hasonló tüntetéseket, a rendőrség több helyen is beavatkozott. A szibériai Novoszibirszkben sárga gumikacsákkal reagáltak arra a híresztelésre, hogy Medvegyev nyári rezidenciáján fényűző lakot építettek a kacsáknak is.

„Nekem nincs saját lakásom, pedig a férjem éjjel-nappal dolgozik. Putyin és Medvegyev azt mondják: várjunk, mert lesz majd megfizethető hitel, minden lesz, csak legyünk türelmesek. Ők miért élnek villákban? És mi miért élünk csak bérlakásban?” – fogalmazott a tüntetés egyik szónoka.

Navalnij egyik támogatója szerint a véleménynyilvánítás joga egyben a jólét egyik jele is. „Ha megnézzük azokat az országokat, ahol az emberek aktívan tiltakozhatnak, hát, ott sokkal jobb az élet is. Magasabb az átlagjövedelem. A polgároknak az a joga, hogy kimehetnek az utcára és követelhetnek a kormánytól, meghatározza a társadalom és egyben az állam sikerességét. Ezért minél aktívabb a nép, minél több, a társadalom számára fontos kérdésben rendezünk tömegtüntetéseket, annál jobb lesz a helyzetünk, és annál jobban figyelnek majd ránk a hatóságok is” – jelentette ki Szergej Bojko, Navalnij novoszibirszki kampányfőnöke.

A hatóságok azonban egyik tüntetésre sem adtak engedélyt, az orosz kormányzat pedig már korábban bejelentette, hogy törvénytelennek tartja a demonstrációkat. Navalnij indulni akart a jövő évi elnökválasztáson Putyin ellen. Februárban azonban a bíróság bűnösnek találta egy sikkasztási ügyben, ügyvédje szerint pedig ez kizárja az indulók sorából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!