2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

A Transparency vezetője is offshore-ozott, lemondott

2016. április 5., kedd 17:01, frissítve: szerda 07:14

Az izlandi miniszterelnök lehet a panamai offshore-botrány következő vezéráldozata: a kormányfő már meg is kérte az elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet – az államfő ezt egyelőre elutasította. A szigetország miniszterelnöke ellen több ezren tüntettek, miután kiderült, hogy feleségével egy tengerentúli cégbe rejtette vagyonát, miközben sorra dőltek be az izlandi bankok. A kiszivárgott adatok miatt már a legnagyobb korrupcióellenes szervezet elnökének is le kellett mondania, a milliárdos ukrán elnök offshore-ügyét pedig már vizsgálja hazája pénzügyi felügyelete.

Békés, de hangos tüntetés volt az izlandi parlament előtt. A sziget 320 ezer lakójából 10 ezer követelte a kormányfő lemondását. A politikus is érintett a panamai offshore-botrányban, feleségével együtt több millió dollárt titkolt el az adóhatóság elől. „A kormány korrupciója ellen tüntetek. A miniszterelnök elrejtette a pénzét, és hazudott róla. A pénzügyminiszter szintén hazudott, és részesedése volt eltitkolt cégekben. Ebből már mindenkinek elege van” – mondta Einar Bergmundur tüntető.

Sigmundur David Gunnlaugssonon kívül számos politikus, üzletember, sportoló és sportvezető neve is rajta van azon a listán, amelyen a fedőcégek mögé rejtett pénzek valódi haszonhúzói szerepelnek. Az offshore-ügyleteket bonyolító panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda bizalmas dokumentumait a Süddeutsche Zeitung szerezte meg egy éve, az adatok elemzésében és rendszerezésében újságírók százai segédkeztek világszerte a német lapnak az elmúlt hónapokban.

Érintett a Transparency International korrupcióellenes szervezet elnöke is, már bele is bukott a botrányba. Az UEFA volt elnöke,  Michel Platini, a szintén aranylabdás labdarúgó, Lionel Messi, egy szlovén miniszter és a francia szélsőjobb vezetőjének, Marine Le Pennek a bizalmasai is titkos bankszámlákat tarthattak fenn feketén szerzett jövedelmeik tisztára mosására vagy törvényes jövedelmeik adóoptimalizálására, magyarán adóterheik csökkentésére. A panamai ügyvédi iroda ügyfelei közé tartozik a milliárdos ukrán államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök belső körének több tagja is. Offshore-cége volt hét jelenlegi vagy volt vezető kínai politikusnak is – az ázsiai nagyhatalom rövidre zárná az ügyet.

A Mossack Fonseca azoknak is segített, akikkel nyíltan senki sem üzletelne: a panamai iroda vállalta a nemzetközi szankciókkal sújtott iráni, zimbabwei és észak-koreai cégek ügyeit is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!