2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A törökök szerint a jövőjök a tét

2017. április 1., szombat 20:42

A török alkotmány módosítása ellen tüntettek Berlinben. A külföldön élő török állampolgároknak már elkezdődött a népszavazás. A tét az elnöki rendszer bevezetése.

Berlin jelképe, a Brandenburg kapu előtt gyülekeztek azok a kurdok és törökök, akik szerint Erdogan elnök diktatúrát épít. Az államfői jogkörök bővítéséről 2 hét múlva tartanak népszavazást, amelyen a külföldön élők is voksolhatnak.

„A török kormány félelemkeltő propagandát folytat. Az egyetlen céljuk, hogy az emberek féljenek, ne törődjenek a demokráciával, csak attól féljenek, hogy milyen szörnyűségek történhetnek velük. Amíg a szavazók félnek, a kormány kézben tartja őket” – foglalta össze egy tüntető.

Az alkotmánymódosítással elnöki rendszer jönne létre Törökországban. „Ez a népszavazás Törökország jövőjéről szól. A köztársaságból megpróbálnak diktatúrát csinálni és elpusztítani a demokráciát, hogy ne lehessen felelősségre vonni őket” – ezt már egy Franciaországban élő török mondta.

Európában több mint másfél millió, szavazásra jogosult török él. Az ő voksaik felértékelődtek, a felmérések szerint ugyanis az alkotmánymódosítás hívei és ellenzői fej fej mellett állnak. A külföldön élőknek már megkezdődött a voksolás.

„Tudjuk, hogy a török elnök egy globális vezető és a média egy része azért provokálja a közvéleményt, hogy megpróbálják szembefordítani az embereket az elnök úrral. Pedig az elnök úr őszintén válaszol minden kérdésre, senkinek semmi oka félteni a demokráciát” – mondta Ismail Hakki Musa franciaországi török nagykövet.

A török kormány tagjai kampányrendezvényeket tartott volna nyugat-európai nagyvárosokban, amit szinte mindenhol megtiltottak nekik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!