2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

A tömeg azt skandálta: gyilkos

2017. augusztus 19., szombat 10:08, frissítve: szombat 11:22

Még mindig keresi a rendőrség a barcelonai tömeggázolás sofőrjét, a spanyol hatóságok legújabb feltételezése szerint a merénylethez használt fehér furgont egy huszonkét éves, marokkói származású férfi vezette. Feltételezések szerint a barcelonai és a cambrilsi mellett több hasonló támadást is tervezhetett. A spanyolországi kettős merényletben összesen tizennégyen haltak meg, a sérültek száma meghaladja a százat.

A katalán rendőrök letartóztatták a barcelonai és cambrilsi terrortámadás újabb gyanúsítottját is. A Ripoll településen őrizetbe vett férfit dühös tömeg várta, többen azt skandálták: gyilkos.

Vele együtt már négy embert vettek őrizetbe: három marokkói állampolgárt, valamint egy migrációs hátterű spanyol állampolgárt. A csütörtöki barcelonai és péntek hajnali cambrilsi terrortámadás megszervezésében és végrehajtásában egy tizenkét fős banda vett részt. A tizenhét és huszonnégy év közötti férfiak valamennyien marokkóiak.

A barcelonai La Rambla sugárúton virrasztással tisztelegtek a csütörtöki terrortámadás áldozatainak emléke előtt. Sokan mécseseket és virágokat helyeztek el a tragédia helyszínén.

„Az élet megy tovább, nem maradhatunk otthon. Azért vagyunk itt, hogy a gyászolókat támogatásunkról biztosítsuk” – mondta egy megemlékező.

„Féltem és ideges voltam, amikor idejöttem. Nem tudtam, milyenek lesznek itt az emberek: gyászolnak majd vagy a történtek miatt dühösek lesznek. Olyan jó, hogy az emberek itt összegyűltek, és együtt emlékeznek” – mondta egy másik résztvevő.

Előzőleg Barcelona főterén, a Placa de Catalunyán tartottak megemlékezést, amelyen Fülöp király és Mariano Rajoy miniszterelnök is részt vett. A tömeg egyperces néma főhajtással tisztelgett az áldozatok előtt. Ezt követően tapsoltak, és azt skandálták az emberek, hogy nem félnek. A tömeg ezután a gázolásos terrortámadás helyszínén, a La Ramblán vonult végig.

Nem mindenki emlékezett békésen. A támadás másnapján tüntetők verekedtek össze a barcelonai támadás helyszínén. A Falanx (La Falange) párt tüntetést szervezett a terrorizmus ellen. A radikális jobboldali szervezet a két világháború között Spanyolországot kormányzó Franco tábornok nézeteit vallja. A csoport a migrációt és a multikulturális társadalmat okolja a terrortámadásért. Tüntetésükkel egy időben antifasiszta és migrációpárti tüntetők is gyülekeztek. A két tábor többször is összeverekedett.

Barcelonát egy széles baloldali koalíció támogatta baloldali polgármester Ada Colau irányítja, aki bevándorláspárti nézeteket vall. 2017. február 18-án százötvenezres tömeg tüntetett azért, hogy a kormány több migránst fogadjon be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!