2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

A Tesla beüzemelte a világ legnagyobb akkumulátortelepét

Hír TV

2017. december 1., péntek 20:20, frissítve: péntek 21:02

A 100 megawatt teljesítményű, 30 ezer háztartás áramszükségletét fedezni képes telep megépítését egyébként fogadásból vállalta Elon Musk tulajdonos-cégvezető.

Két hónap alatt megépítette és beüzemelte a világ legnagyobb akkumulátortelepét Dél-Ausztráliában a Tesla. Azt kívánta ezzel bizonyítani, hogy megújuló energiával kiválthatóak a szénerőművek. Dél-Ausztrália áramellátása egyébként 50 százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodik.

A világ legnagyobb lítium-ionos akkumulátorának átadása Dél-Ausztráliában. Az energiatároló egységet az amerikai Tesla építette meg, lényegében fogadásból. A cég vezetője, Elon Musk Twitter-oldalán ígérte meg, hogy ha 100 napon belül nem sikerül felhúzni a telepet, akkor az ausztráloknak nem kell fizetniük. Végül jóval a határidő előtt, 60 nap alatt elkészült az akkumulátorpark, ami teljesen feltöltve 30 ezer háztartást képes ellátni árammal.

„Erre büszkék lehetünk. Ez nemcsak Dél-Ausztrália, de az egész ország számra eredménynek számít. A világon példát mutatunk és vezető szerepet vállalunk a megújuló energiaforrások terén” – fogalmazott Jay Weatherill, Dél-Ausztrália állam kormányfője.

Az ilyen gigantikus akkumulátorokkal Dél-Ausztrália elkerülheti az egyre gyakoribb tömeges áramkimaradást. Tavaly az egész államban szünetelt a villanyszolgáltatás egy vihar miatt.

„Lényegében két funkciója van. Az egyik a stabilizálás, ami kis energiakitöréseket jelent a frekvenciaszabályozás érdekében. A másik az, hogy rövid ideig áramot szolgáltat a kimaradások esetén” – tette hozzá a kormányfő.

A megújuló energiaforrásokra való átállás kulcsfontosságú elemei az akkumulátor-rendszerek, amelyek akkor is biztosítják az energiaszolgáltatást, ha nem süt a nap vagy nem fúj a szél. A világon egyre több üzemi méretű akkumulátorpark épül, jövőre Dél-Koreában máig az ausztrál üzemnél is nagyobb telepet adnak át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!