2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

A terv megvan, de még vár a támadással Észak-Korea

,

2017. augusztus 15., kedd 22:14, frissítve: szerda 09:05

Nem feszítette tovább a húrt Észak-Korea és az Egyesült Államok. A kommunista ország diktátora kivár az amerikai fennhatóság alatt álló Guam megtámadásával. Közben az amerikai védelmi miniszter és a külügyminiszter közösen jegyzett újságcikkben üzente meg Phenjannak, hogy az Egyesült Államok a tárgyalás híve, és nem akarja megdönteni a rezsimet Észak-Koreában. Washington elvárja Kínától, Kim Dzsongun egyik legfőbb szövetségesétől, hogy fokozott nyomást gyakoroljon Észak-Koreára.

Az amerikai haderő napok óta gyakorlatozik csendes-óceáni katonai szövetségeseivel, hogy felkészüljenek egy esetleges észak-koreai támadásra. Japánban ez a valaha volt legnagyobb hadgyakorlat a két ország között.

„Minden, amit itt, Japán északi részén csinálunk, azt a célt szolgálja, hogy az együttes védelmi képességeink erősödjenek. Úgy gondolom, hogy stratégiai fontosságú szerepünk van a térség biztonságának garantálásában” – mondta egy amerikai sajtótiszt, Joshua Hays.

Phenjan fenyegetésnek veszi a harci játékokat és válaszul propagandaképeket adott ki, amelyen Kim Dzsongun az Egyesült-Államokhoz tartozó Guam szigete elleni támadás tervét ellenőrzi egy katonai bázison. A japán kormány szerint még soha nem volt ilyen feszült a helyzet.

„Az észak-koreai bejelentés, miszerint ballisztikus rakétákat lőnek ki Guam szigetére, eddig nem látott szintre emelte a feszültséget. Ebben a helyzetben értékelem Donald Trump elkötelezettségét a szövetségesei védelme iránt” – nyilatkozta Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke.

Közben a dél-koreai elnök a félsziget második világháború utáni felszabadításának hetvenkettedik évfordulóján ismét arról beszélt, hogy nem akar háborút. Észak-Korea több ezer tüzérségi üteget állomásoztat a határon azzal a céllal, hogy egy támadás esetén azonnal válaszcsapást mérhessen Szöulra.

„Kizárólag Dél-Korea dönthet egy katonai csapásról a Koreai-félszigeten, A beleegyezésünk nélkül senki nem indíthat itt katonai akciót” – mondta Mun Dzsein, Dél-Korea elnöke.

A helyzet azóta egyre feszültebb, hogy Észak-Koreának egy hírszerzési jelentés szerint sikerülhetett nukleáris robbanófejet erősíteni a rakétáira. Donald Trump válaszul lényegében katonai csapással fenyegette meg Észak-Koreát, de szakértők szerint ezzel csak azt érte el, hogy a sztálinista ország még jobban ragaszkodni fog nukleáris fegyverkezési programjához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!