2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

A szíriai befolyás a tét

  • A szíriai befolyás a tét

A számos dzsihadista lázadócsoport által ellenőrzött északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fokozódó feszültségről tárgyalt tegnap Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában.

A Hürriyet török hírportál szerint Erdogan aggodalmát fejezte ki orosz kollégájának amiatt, hogy a Moszkva támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök továbbra is intenzív katonai akciókat hajt végre a térségben, ez pedig nem csupán egy újabb humanitárius válsághoz vezethet, de a szíriai kormányerők előrenyomulása következtében ismét tízezrek indultak útnak a török határ felé a harcok elől.

 Migránsáradattól tartva fejezte ki aggodalmát Erdogan török elnök orosz kollégájának, Putyinnak

Fotó: Reuters

 

Törökország az elmúlt években szintén jelentősen kiterjesztette befolyását a határ menti Idlíb tartományban, sőt egyes régiókat el is foglalt, nagy erőt fordítva arra, hogy a helyi fegyvereseket a saját ernyőszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Front alatt egyesítse. A török befolyásszerzési erőfeszítések pedig éppen az ország mintegy harmadát ellenőrzésük alatt tartó kurd milíciákkal magyarázhatóak.

A kurd hatóságok mindenesetre tegnap elindították a csapatkivonást az ellenőrzésük alatt álló, szintén Törökországgal határos északkelet-szíriai területekről, nem sokkal azután, hogy megkezdte működését a közös török–amerikai műveleti központ.

Ennek célja egy biztonsági övezet kialakítása. Erdogan azt mondta: a területre hamarosan belépnek a török szárazföldi csapatok, emlékeztetett a távirati iroda. Ankara és Washington hosszas tárgyalások után nemrég állapodott meg egy olyan török–amerikai műveleti központ létrehozásáról, amely a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból koordinálja majd a biztonsági övezetet.

Az egyezség értelmében két hete török drónokat is bevetnek Északkelet-Szíriában, pár napja közös helikopteres járőrözés is zajlik. A biztonsági övezetre elsősorban Ankarának van szüksége, mert a térségben az egyik legaktívabb fegyveres erő a Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia, amely – az USA támogatásával – megkérdőjelezhetetlen érdemeket szerzett az elmúlt években az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésében.

Az orosz és a török elnök egy légi és űripari vásár apropóján találkozott a Zsukovszkij repülőtéren. A török lap szerint Putyin még a vásár megnyitója előtt megmutatta Erdogannak a Szu–57-es vadászgépet, amelynek vásárlása mellett azután döntött Ankara, hogy Washington kizárta az amerikai F–35-ös lopakodó projektjéből azután, hogy a NATO-tag Törökország az Észak-atlanti Szövetség többszöri rosszallása ellenére is a szintén orosz Sz–400-as rakétavédelmi rendszer megvásárlása mellett döntött.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!