2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

A szélsőjobbal ültették egy padsorba Orbánt

2015. november 25., szerda 18:10

Szélsőséges, populista és a terroristák malmára hajtja a vizet az, aki összekeveri a menekülteket a terroristákkal – ezt a legnagyobb európai pártcsalád vezetője mondta Strasbourgban. Pár napja Orbán Viktor nyilatkozta azt, hogy minden terrorista migráns. Közben Brüsszelben lassan indul újra az élet, még mindenfelé fegyveresek őrzik a rendet.

A párizsi terrorcselekmények miatt ülésező Európai Parlament központi kérdése az volt: mi a fontosabb, a szabadság vagy a biztonság? Több szónok is utalt Orbán Viktor kijelentésére, amelyet a Politico című brüsszeli lapnak tett. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, minden terrorista migráns.

„Veszélyes egyenlőségjelet tenni a migránsok, a menekültek, a politikai menedékjogért folyamodók, illetve a terroristák közé. Akik a párizsi eseményekért felelősek, pontosan ugyanazok, mint akik elől menekülnek azok, akik Európában keresnek menedéket, a kettő nem ugyanaz, nem szabad őket összekeverni” – mondta a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker.

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetője a szélsőjobbal ültette egy padsorba Orbán Viktort.

„Az, hogy összekeverjük a terroristákat és a menekülteket, amit egyes szélsőséges populista politikai erők tesznek, megengedhetetlen. Ez is a terroristák győzelme volna, hogyha minden menekültet általában gyanúsítanánk” – mondta a konzervatív frakcióvezető, Manfred Weber.

Az európai baloldal úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben erősebb uniós felhatalmazásra van szükség, és például közös hírszerző szolgálatot kellene működtetni. Ugyanakkor az euroszkeptikusok a belső határellenőrzés visszaállítását szorgalmazzák.

„Ahogy a schengeni rendszerhez és az emberek szabad mozgásához ragaszkodunk, az olyan, mint amikor Chamberlain Hitlerrel akart békét kötni. Be kell látunk, hogy az eddigi politikánkhoz való vak ragaszkodás és a képtelenség arra, hogy belássuk tévedésünket, emberek életét veszélyezteti. Hat hete mondtam azt ebben a házban, hogy az emberek szabad mozgása a dzsihád szabad mozgását jelenti, és attól tartok, igazam volt” – jelentette ki Paul Nuttal, az Európai Szabadság és Demokrácia Pártjának európai parlamenti képviselője.

Brüsszelben az iskolák előtt gépfegyveres katonák és rendőrök állnak, a szülők pedig nem léphetnek az intézmények területére. A tömegközlekedést egyelőre nem sikerült teljes mértékben helyreállítani, kevés metró jár, több vonalat megrövidítettek, három belvárosi megállót továbbra is zárva tartanak. A bizonytalanságot jellemzi, hogy a járatokon kevés utas van, és mindenki igyekszik minél hamarabb elhagyni a metróállomásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!