2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

A szaúdiakkal üzletel Trump

2017. május 20., szombat 19:58, frissítve: vasárnap 10:44

A történelem egyik legnagyobb fegyvervásárlási megállapodását kötötte meg Szaúd-Arábia az Egyesült Államokkal. A dokumentumot Donald Trump amerikai elnök és Szalman szaúdi király írta alá. Most 110, hosszú távon viszont 350 milliárd dollárért jut amerikai fegyverekhez a sivatagi királyság.

Rijádban a király is táncra perdült, miután aláírta az amerikaiakkal a fegyvervásárlási egyezményt. Szaúd-Arábia a következő tíz évben 350 milliárd dollár értékben vásárol fegyvereket az Egyesült Államoktól, ebből 110 milliárd dollár értékben azonnali hatállyal. A megállapodás alapján a szaúdi fegyvercsomagban tankok, hadihajók, rakétavédelmi rendszerek, radarok, kommunikációs eszközök és kibertechnológiai eszközök vannak.

Nem sokkal később az amerikai elnök is megpróbálta elkapni a ritmust. Neki is volt miért örülnie. „Ez egy óriási nap volt, óriási beruházások az Egyesült Államoknak. Százmilliárd dollár értékű beruházás az Egyesült Államoknak, és munka, munka, munka” – nyilatkozta Donald Trump.

Egy szaúdi diplomata szerint az előző amerikai elnök „stratégiai felelőtlenséget” követett el, amikor hagyományos szövetségese helyett Irán fele fordult. Az Obama-kormányzat tavaly decemberben a szaúdiak jemeni jelenléte miatt állította le a fegyvereladást, ezt újította most fel  Donald Trump. 

Fahad As-Safi politikai elemző emlékeztetett: az Öböl-országok 20 milliárd dollár értékben kötöttek fegyverüzleteket az Obama-kormánnyal, de azok nem teljesültek. Trumpot most arra kérik, hogy hajtsa végre ezeket a szerződéseket. Másik részről Szaúd-Arábia több mint 300 milliárd dolláros fegyvervásárlási szerződést köt, de szó van gáz- és olajipari beruházásokról és más üzletekről is.

Donald Trump rijádi látogatása mindenképpen fordulatot jelent az Egyesült Államok közel-keleti politikájában. Ezt hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter is. Rex Tillerson ismertette, huszonhárom külföldi beruházási exportengedélyt jelentettek be, ami több mint 350 milliárd dolláros történelmi befektetést eredményez, és 119 milliárd dollárnyi fegyvert értékesítenek a szaúdi partnereik biztonsága érdekében.

A demokraták jóval kisebbnek látják az amerikai elnök szaúdi látogatásának jelentőségét.  Az egyik demokrata szenátor úgy nyilatkozott, nem sokat vár Donald Trump vizitjétől,  de reméli, hogy az amerikai elnök első hivatalos külföldi útjával nem idéz elő nemzetközi válságot vagy nem indít el újabb háborút. Jemenben egyébként – ahol Szaúd-Arábia háborút folytat – a síita huszik tüntettek Donald Trump rijádi látogatása ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!