2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A szakszervezeti blokád felszámolását ígéri a kormányfő

2016. május 24., kedd 20:45

A francia rendőrök számolták fel hajnalban az egyik olajfinomító és üzemanyagraktár blokádját, a munkajogi reform ellen sztrájkoló munkások ugyanis országszerte üzemanyaghiányt okoztak. A kormányfő azt ígéri, hogy a másik hét üzem megszállását is felszámolják.

Hosszú sorokban álltak az autósok a benzinkutaknál Párizs közelében. „Sehol nincs benzin. Bosszantó, mert úgy tűnik, a gyorsan terjedő sztrájk túszul ejtett bennünket. Bosszús vagyok, megértem, hogy miért sztrájkolnak, de az embereknek munkába kell menniük” – panaszkodott egy francia autós.

Az olajfinomítókban a munkajogi reform ellen tüntető szakszervezetek blokkolják a termelést. „Üzemanyaghiányt okozunk. A médiában azt halljuk, hogy 3 hétig nem lesz hiány, de kevesebb mint egy hete országszerte mobilizáltuk magunkat, és már mindenütt ellátási gondok vannak” – mondta a szakszervezeti vezető.

A francia elnök elítélte a nyomásgyakorlást. „Meg tudnám tenni azt, amit tanácsol nekem, hogy ne kommentáljam a híreket, és ez nem jelenti azt, hogy nem törődnék a történtekkel, vagy azt, hogy ne ismerném el a törvényes követelésekkel fellépők jogát, de a blokádot nem fogadom el. Azt egy kisebbség hajtotta végre” – érvelt Francois Hollande.

A francia kormányfő törvénytelennek nevezte a szakszervezetek húzását. „Elég volt. Tarthatatlan ezt látni. Higgadtan és nyugodtan, de határozottan mondom, a CGT kemény választ kap a kormánytól. Folytatjuk a szakszervezet által megszállt olajfinomítók kiürítését” – hangsúlyozta Manuel Valls.

A munkajogi reform elleni tiltakozások hónapok óta tartanak. A szakszervezetek szerint a rugalmasabb szabályozás megkönnyíti majd az elbocsátásokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!