2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A svédeknek és a franciáknak elegük van, az ENSZ „kiborult”

2015. november 25., szerda 17:52

Svédország korlátozná a hozzá érkező migránsok számát, Franciaország viszont már egyet sem engedne be az Európai Unió területére. Az érkezőket Macedónia és Szerbia már múlt hét óta szűri – állampolgárságuk szerint. Az ENSZ elítélte a gyakorlatot.

„A németek mindenekfelett” – skandálták a görög–macedón határon rekedt migránsok. Az Angela Merkel segítségében bízó, Nyugat-Európába vágyó tömegből sokan testükre írt üzenetekkel, néhányan pedig összevarrt szájjal próbálják napok óta jobb belátásra bírni a macedón vezetést. Macedónia és Szerbia a múlt héten döntött úgy, hogy csak a szíreket, irakiakat és afgánokat engedi át a területén – a bangladesi, pakisztáni, iráni és egyéb országból érkezőket nem. Az ENSZ elítélte a menedékkérők állampolgárság szerinti szűrését.

„Minden embernek joga van menedékjogot kérni, függetlenül az állampolgárságától, és mindenkinek külön kell elbírálni az ügyét. Joguk van a megfelelő tájékoztatáshoz és a tanácsadáshoz is” – mondta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának elnöke, Adrian Edwards.

Az ENSZ főtitkára arra szólította fel az európai kormányokat, hogy sokszorozzák meg országuk befogadóképességét, és gyorsítsák fel a menekültek kvóták szerinti elosztását.

Svédország viszont szigorít menekültpolitikáján. A kormányfő bejelentette: megerősítik a határőrizetet, nehezítik a tartózkodási engedélyhez jutást és a családegyesítést, és ellenőrzik a magukat kiskorúnak mondó menedékkérők korát. A svéd miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert Stockholm nem akarja egyedül viselni a menekültválság terheit.

„Az általunk most bemutatott intézkedések célja, hogy Svédország levegőhöz jusson. Jelentősen csökkentenénk a Svédországban menedéket kérők és tartózkodási engedélyhez jutók számát, hogy más országoktól kérjenek menedéket” – mondta Stefan Lofven svéd miniszterelnök.

A francia kormány pedig már egyáltalán nem engedne be több menekültet az Európai Unióba. Manuel Valls miniszterelnök szerint le kell zárni az EU határait a Közel-Keletről érkezők elől, és ki kell mondani, hogy Európának nincs lehetősége további migránsok fogadására. A francia kormányfő úgy véli: meg kell oldani, hogy a Szíriából menekülőkről a szomszédos országokban gondoskodjanak. Valls emlékeztetett arra, hogy a párizsi merényletsorozat két elkövetője is Görögországon és Szerbián át, a menekültek közé vegyülve érkezett Nyugat-Európába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!