2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

A sok ütközés és fejelés nem múlik el nyom nélkül

2017. február 16., csütörtök 08:48, frissítve: csütörtök 10:26

Demenciához vezető agykárosodást okozhat a túl sok fejes a focistáknál – derült ki egy szerdán közzétett neurológiai kutatásból. A tanulmányon dolgozó tudósok szerint a profi labdarúgók feje hasonló traumának lehet kitéve, mint a bokszolóké.

Ritka szép gólok születhetnek fejesből, de amennyire látványos ez a mozdulat, annyira veszélyes is lehet. A sok ütközés és fejelés az edzéseken és a meccseken nem múlik el nyom nélkül: a Londoni Egyetem neurológiai intézetének kutatói szerint a profi labdarúgók pályafutásuk után komoly agykárosodásra számíthatnak, amely demenciát is okozhat.

„Az agyban van szürke anyag, amely idegsejtekből áll, és fehér anyag, amely az idegsejtek közti rostokból. Ezeknek egy része elszakad azoknál, akik rendszeresen ki vannak téve a fejet érő traumának. Rájuk jellemző az agyi véredényekkel kapcsolatos probléma is. Az agy állaga olyan, mint a zseléé, de a véredények kicsit keményebbek, és amikor az ember feje hirtelen elfordul, úgy vágják el az idegrostokat, mint valami fémhuzal. Ez a fajta károsodás is jellemző a krónikus fejtraumánál” – magyarázta John Hardy professzor.

A tudósok éveken át vizsgáltak 14 visszavonult focistát, akik demenciában szenvedtek – mindannyian rengeteg fejpárbajt vívtak pályafutásuk során. Haláluk után hatuknak az agyát is tanulmányozhatták, és négynél egyértelmű jeleket találtak arra, hogy krónikus fejtrauma miatt szenvedtek agykárosodást. Ezt a fejelés mellett ütközések is okozhatták.

„A boksz lényege, hogy agyrázkódást okozzon. A focisták ezt egyértelműen megpróbálják elkerülni, szóval ez nagyon más helyzet. Mi most a fejelést hibáztatjuk, de néha a focistáknak is van agyrázkódásuk, mert összefejelnek, és lehet, hogy az időnkénti agyrázkódás az igazi probléma, nem pedig a fejelés” – jegyezte meg a professzor.

A kutatók hozzátették: az agykárosodás kockázata jóval kisebb, ha amatőr, ritkábban focizó játékosokról van szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!