2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

A Samsung elnökének letartóztatását követelik

2017. január 16., hétfő 09:57, frissítve: hétfő 12:11

Korrupció miatt kezdeményezte a Samsung vezetőjének letartóztatását a dél-koreai ügyészség. A 48 éves Jay Y Lee elismerte, hogy a vállalat éveken át fizetett kenőpénzeket a dél-korai elnök tanácsadójához köthető alapítványoknak. A dél-koreai nagyvállalatok vezetőit sorban hallgatja ki a rendőrség, miután kiderült, hogy az elnök titokban alkalmazott tanácsadója kenőpénzeket gyűjt a cégektől.

A Samsung igazgatóhelyettesét, Jay Y Lee-t azzal gyanúsítja a koreai ügyészség, hogy kenőpénzeket fizetett az államfő tanácsadójának. Cserébe a Samsung enyhébb szabályozást kapott. Például a piacfelügyelet megtiltotta a Samsung két leányvállalatának az egyesülését, piacbefolyásolás miatt, de miután fizettek az elnöki tanácsadónak, a két cég mégis összeolvadhatott.

„Az ügyészség kezdeményezte a Samsung vezetőjének a letartóztatását. A vád vesztegetés, bizonyítékok visszatartása, hamis tanúzás és a törvényhozás félrevezetése. Az ügyészség mérlegelése szerint a Samsung ugyan fontos cég nemzetgazdasági szempontból, de a jog és törvényesség fenntartása magasabb érdek” – mondta Lee Kyu-Chul, az ügyészség szóvivője.

A Samsung vezetői már decemberben elismerték, hogy 20 milliárd dollárt fizettek olyan alapítványoknak, amik az elnök tanácsadójához kapcsolódtak. Tagadták, hogy ez kenőpénz volt, csak jótékonykodásról beszéltek.

A dél-koreai sajtó tavaly derítette ki, hogy az elnök asszony tanácsadóként alkalmazza a barátnőjét, aki spiritiszta-látóként adott tanácsot, közben pedig kenőpénzeket gyűjt a dél-koreai nagyvállalatoktól. Emiatt tömegtüntetések kezdődtek. Az államfő még mindig nem hajlandó lemondani, ezért a parlament decemberben lemondatta, amit a bíróságnak is meg kell erősíteni.

„Több százezren tüntetünk minden szombaton, amíg az államfő nem hajlandó önmagától lemondani és megoldani az alkotmányos válságot” – mondta az államfő elleni tüntetés szervezője.

A Samsung ügyeinek alakulása a teljes dél-koreai gazdaságot meghatározza, a cég ugyanis az ország GDP-jének 17 százalékát adja. A következő hetekben más óriáscégek vezetőit is kihallgatják, mint a Hyundai, Kia és az LG.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!