2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

„A rezsicsökkentés blöff”, az uniós rendszer működik

2017. március 6., hétfő 17:40, frissítve: hétfő 17:40

A rászorulók számára továbbra is lehetne hatósági árakat alkalmazni – ismerte el a szakállamtitkár az energiaunióról szóló beszámolójában az Európai Ügyek Bizottságában. A kormány és a kormánypártok kitartanak a jelenlegi magyar árszabályozási rendszer mellett. A Hír TV-nek nyilatkozó észt európai parlamenti képviselő azonban azt mondja, nekik már van tapasztalatuk a Brüsszel által javasolt rendszerről és annak bevezetése a rezsi csökkentését eredményezte.

A rezsicsökkentés megvédése Brüsszeltől - ezt szabta kormánya egyik feladatának 2017-re Orbán Viktor. A miniszterelnök a brüsszeli, úgynevezett energiaunióra célzott. A stratégia azért született meg, mert az Európai Unió jelenleg a világ legnagyobb energiaimportőre – szükségletének több mint felét behozatalból fedezi, ráadásul a földgáz esetében sok tagállam mindössze néhány beszállítóra támaszkodik, ami energiaellátási zavarok kockázatát jelenti.

Az energiaunió része a tagállamok villamosenergia-hálózatainak összekapcsolása, a megfizethető árakat pedig a piaci verseny biztosítaná.

Az Európai ügyek bizottsága előtt a fejlesztési tárca államtitkára is elismerte, hogy a hatósági árakat ugyan törölné Brüsszel, de lennének kivételek.

„Van egyfajta nyitottság a Bizottság részéről, hogy a sérülékeny helyzetben levő, illetve energiaszegény fogyasztók részére lehetne alkalmazni a szabályozott energiaárnak a megállapítását, azonban e tekintetben nem tisztázott az Európai Bizottságnak az álláspontja, hogy milyen mértékben és mennyire marad ennek a meghatározása tagállami hatáskörben” – mondta el Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár.

A szocialisták a jelenlegi hatósági árrendszert bírálták, szerintük a világpiaci árak alakulása sokkal komolyabb árcsökkentést tett volna lehetővé, mint amekkorát a kormány a rezsicsökkentés keretében végrehajtott.

„Erre persze lehet azt mondani, hogy amikor szoci kormány volt, akkor darabra hányszor emelkedett a gázár, de azt is tegyék mellé, hogy eközben a világpiaci ár, az olajnak a világpiaci ára milyen mértékben emelkedett, száz dollár fölött volt. Az elmúlt 1-2 évben pedig negyven dollár körül, most kezd ötven dollárra vergődni” – ismertette Józsa István, az Európai ügyek bizottságának MSZP-s tagja.

Az LMP szerint is választási blöff a rezsicsökkentés, hiszen hiába fizet a fogyasztó kevesebbet, mint korábban, az állam kompenzálja a rezsicsökkentést a szolgáltató felé – az adófizetők pénzéből.

„Ez a rezsiblöff, mi anno ezt így neveztük el és kritizáltuk is. Gyakorlatilag ez az Orbán-kormány a 2014-es választási kampányának a kulcseleme volt, úgy tűnik, hogy 2018-ra ezt újra előveszik. De, hogy tényleg erről van szó, hogy amit mi a saját zsebünkön nem érzékelünk, azt az adónkon keresztül ugyanúgy kifizetjük” – véli Szél Bernadett, a párt társelnöke.

A Hír TV-nek nyilatkozó észt európai parlamenti képviselő is a szabadpiac mellett áll ki. Kaja Kallas azt mondta: nekik már van tapasztalatuk a Brüsszel által javasolt rendszerről, mely működik is.

„Én Észtországból érkeztem, nálunk már az a rendszer működik, melyet a Bizottság most javasol. Nálunk a hatósági árak és a jelenlegi nyitott piaci árak közötti különbség 15 százalék. Az áraink valóban csökkentek, amikor az elektromos szolgáltatások piaca működni kezdett, hiszen összekapcsolódtunk a finn, a svéd, a lett és a litván piacokkal. Tehát a piaci körülmények alacsonyabb árakat eredményeznek, az egész régióban, a fogyasztók élvezik ennek előnyeit” – nyilatkozta Kaja Kallas észt európai parlamenti képviselő.

Az Európai Parlament Ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának tagja hozzátette: az orosz piactól való függés azért sem jó, mert Moszkva az orosz energiahordozóktól való függést arra használja, hogy szembefordítsa egymással az uniós tagállamokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!