2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A rendőrség nyilvánosságra hozta a videót a fekete férfi lelövéséről

2016. szeptember 25., vasárnap 10:50, frissítve: vasárnap 12:30

Nyilvánosságra hozták a rendőrségi videofelvételeket a keddi charlotte-i rendőri intézkedésről, amely során egy egyenruhás lelőtt egy afroamerikai férfit. Az eset után zavargások törtek ki a városban, az összecsapásokban egy ember meghalt, többen megsérültek. Charlotte-ban rendkívüli állapotot hirdettek, és továbbra is éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

A charlotte-i rendőrség saját felvételein az látszik, hogy a későbbi áldozat kihátrál az autójából, majd a rendőrök tüzet nyitnak rá, és elesik. Az sem a fedélzeti, sem a testkamerák videóin nem látszik, hogy a férfi kezében volt-e fegyver, ahogy azt korábban a jelentésekben írták.

A felvételeket egy nappal azután tette közzé a helyi rendőrség, hogy az áldozat özvegye nyilvánosságra hozta saját, mobiltelefonnal készített videóját, amelyen a lövések előtti és utáni pillanatok láthatók. A nő jól hallhatóan kéri a rendőröket, hogy ne lőjenek.

Az áldozat családja és ügyvédje annak vizsgálatát követeli, hogy miért lőttek rá a rendőrök a férfira annak ellenére, hogy engedelmeskedett a felszólításoknak, és nem volt egyértelmű jele annak, hogy a kezében lévő tárgy fegyver lett volna.

„Amit ebben a pillanatban tudunk, az az, hogy Mr. Scottot lelőtték, annak ellenére, hogy nem mozdult agresszívan a rendőrök felé. Épp ellenkezőleg, passzívan hátralépett” – mondta Justin Bamberg, a család ügyvédje.

A család hozzátette: nem akarja azt hangsúlyozni, hogy mennyire szerette a hétgyermekes férfit, és hogy milyen jó ember volt, mert nem ettől kellene függjön az, hogy igazságos vizsgálat deríti ki a történtek részleteit.

A keddi eset után zavargások törtek ki az észak-karolinai városban. A rendőrök felelősségre vonását követelő tüntetők és a hatóság közti összecsapásokban egy ember meghalt, több rendőr pedig megsebesült. A városban rendkívüli állapotot hirdettek, és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Több más amerikai nagyvárosban pedig szimpátiatüntetéseket szerveztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!