2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

A pápa elé állt Donald Trump

2017. május 24., szerda 07:46, frissítve: szerda 14:23

Donald Trump fricskának is beillő ajándékot kapott Ferenc pápától. A katolikus egyházfő a klímaváltozásról szóló körlevelét ajándékozta az amerikai elnöknek. Trump márciusban írta alá azt a rendeletet, amely eltörölte Barack Obama által bevezetett klímavédelmi intézkedéseket.

– A pápa szerint a kapitalizmus a kapzsiság felé vezető út, hogy nagyon mérgezően korrupt rendszer, és miközben ezt mondja, önre mutogat. Mit mond ön erre a pápának?


–  Azt mondom: az Iszlám Állam el akarja kapni.

Nem ez volt az egyetlen csörte az egyházfő és Donald Trump között. Ferenc pápa kritizálta Trump falépítési terveit is.

„Mindenfélét mondott a határról, és azt mondta, hogy nem lehet falunk. Erre azt feleltem, hú, én láttam a Vatikánt, és ott van a legnagyobb és legerősebb fal, amelyet valaha láttam” – mondta az amerikai elnök.

E falak közé merészkedett Donald Trump és családja római látogatása során. Az amerikai elnök félórás magánbeszélgetést folytatott a pápával, majd a hagyományoknak megfelelően megajándékozták egymást. Az egyházfő ajándékba adta az amerikai elnöknek első önálló, Áldott légy! című körlevelét, amely egyebek mellett a klímaváltozásról szól, továbbá újévi békeüzenetének egy példányát és egy olajágat ábrázoló medált. Trump Martin Luther King könyveit adta át egy kék dobozban.

Ferenc pápa és Donald Trump közös fotózás után elvonult a magánbeszélgetésre. Utána az amerikai elnök bemutatta a katolikus egyházfőt kísérete tagjainak, majd egy újabb fénykép készült, amelyen Trump felesége, Melania, Ivanka nevű lánya és veje, Jared Kushner is szerepelt.

„Köszönöm szépen! Nem felejtem el. Tudom, hogy visszatérünk még. Sok sikert! Ha valamit tehetek, keressen meg” – búcsúzott az elnök.

Donald Trump római látogatása során találkozik még az olasz elnökkel és miniszterelnökkel is. Az amerikai elnök szerdán egy óra után utazik el Rómából Brüsszelbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!