2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Globál 22:45

Külföld

A nyugati atomhatalmak Oroszországot, Kínát és Észak-Koreát jelölték meg jelentős kockázatforrásként

A lap arról ír, hogy a határozatlan időre meghosszabbított kölcsönös védelmi megállapodás alapján a nyugati hatalmak abban bíznak, hogy ezzel fenn tudják tartani a nukleáris fegyverek elrettentő erejét.

  • A nyugati atomhatalmak Oroszországot, Kínát és Észak-Koreát jelölték meg jelentős kockázatforrásként

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt tervezi, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a nukleáris fegyverprogramjaik közötti technológiamegosztást szabályozó szerződést, mivel mindkét ország megkezdi elrettentő erejének költséges korszerűsítését, párhuzamosan a globális geopolitikai feszültségek terjedésével.

A módosítás – amelyet hivatalosan az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya is ajánlott, de mindkét félnek alá kell még írnia – eltörli a kölcsönös védelmi megállapodás (MDA) korábbi 10 éves határidejét, és az ENSZ figyelmeztetését követi, miszerint Oroszország ukrajnai háborúja újraindította a globális versenyt a nukleáris fegyverkezésben.

A brit–amerikai nukleáris megállapodás állandó alapokra helyezése jelentős előrelépés a két ország közti védelmi kapcsolat újjáélesztésében, és más nyugati hatalmakat is motiválhat a modernizálásra – nyilatkozta David Cullen, a Nuclear Information Service brit agytröszt igazgatója a Financial Timesnak.

A frissített szerződésben hivatalosan három államot említettek meg, mint jelentős kockázatforrást:

  • Oroszországot, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta atomcsapással fenyegetőzik;
  • Kínát, amely egyre agresszívabban lép fel szomszédaival szemben és a Csendes-óceánon;
  • valamint Észak-Koreát, amely a fegyverkorlátozásokról szóló tárgyalások 2019-es összeomlása óta tovább növelte arzenálját.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Új területen, új hadműveletre készül Izrael

Új területen, új hadműveletre készül Izrael

A Hezbollah libanoni síita milícia támadásai miatt az Izrael északi részéből evakuált lakosok visszatérése csak úgy lehetséges, ha Izrael hadműveletet indít a határon - jelentette ki hétfőn Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azon a megbeszélésen, amelyet Amos Hochsteinnel, az amerikai elnök különmegbízottjával tartott hétfőn.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Dánia újabb F-16-osokat ad át Ukrajnának

Ukrajna az idei év végéig újabb dán F-16-os vadászgépeket kap - jelentette be Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter a Ritzau hírügynökségnek adott interjújában, amelyből a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál idézett hétfőn.
Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Matteo Salvini nemzetközi mozgósítást hirdetett

Nagyszabású nemzetközi mozgósítást hirdetett meg a biztonság, a gondolatszabadság, a nemzeti szuverenitás védelmében Matteo Salvini október 6-ra a lombardiai Pontidába azt követően, hogy egy migránsokat szállító hajó feltartóztatása miatt az olasz ügyészség hat év börtönbüntetést kért rá - közölte a Liga párt hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!