2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

A néppárt alakíthat kormányt Ausztriában

,

2017. október 15., vasárnap 19:11, frissítve: hétfő 10:49

A bevándorlásellenes pártok sikerét hozta az előre hozott parlamenti választás Ausztriában. Az első helyen a várakozásoknak megfelelően az Osztrák Néppárt (ÖVP) végzett, amely a szavazatok 31,6 százalékát gyűjtötte be az előzetes eredmények szerint. Az Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) a voksok 26,9, a radikális jobboldali Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) pedig 26 százalékát kapta. A liberálisok a voksok 5, a zöldek pedig kevesebb mint 4 százalékát szerezték meg közel 80 százalékos részvétel mellett. Elemzők szerint elképzelhető, hogy a győztes néppárt a szabadságpárttal lép majd koalícióra, azaz véget vethet az eddigi nagykoalíciónak a szociáldemokratákkal. Hivatalos eredmény csütörtökre lesz.

Ünneplő szimpatizánsok várták az előre hozott osztrák választás győztesét, a harmincegy éves, gimnáziumi érettségivel rendelkező korábbi külügyminisztert, Sebastian Kurzot.

„A mai nap történelmi, most nekünk van lehetőségünk az országunk vezetésére és az igazi változások meghozatalára. Köszönöm önöknek” – nyilatkozta Sebastian Kurz, aki egyebek mellett azzal tett szert nagy népszerűségre, hogy az osztrák migrációs politika szigorítása mellett állt ki. Kormányra kerülése esetére számos nagy változást, reformot ígért, így a menekültpolitika szigorítása mellett az adóterhek csökkentését és új munkahelyek teremtését is kilátásba helyezte.

A konzervatívok 79,5 százalékos részvétel mellett a szavazatok 31,6 százalékát szerezték meg.

Ünnepeltek a támogatók és szimpatizánsok a radikális jobboldal eredményvárójában is. Heinz-Christian Strache szabadságpártja a harmadik helyen futott be, éppen csak lemaradva a képzeletbeli dobogó második fokáról. A szavazók 26 százalékától kaptak bizalmat.

„Most majd meglátjuk, hogy őszinték és komolyak-e, hogy kívánnak és fognak-e őszinte egyeztetéseket nyitni velünk – fogalmazott a néppártól Heinz-Christian Strache. – Egyvalamiben bízhatnak, kedves barátaim: hűek maradunk magunkhoz, és hűek maradunk Ausztriához.”

Az eredmény a választókörzetekben leadott szavazatok száz százalékának megszámlálását követően alakult ki, de nem teljes, csak a levélben érkezett voksok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Az osztrák hagyományoknak megfelelően a mostani eredmény magában foglalja a levélszavazatokra vonatkozó becslést is. A közel 6,5 millió választásra jogosultból több százezer voksolt levélben. A levélszavazatokra vonatkozó becslést nem tartalmazó adatok, csak a ténylegesen megszámlált szavazatok alapján a szabadságpárt a második, 0,6 százalékkal megelőzve a szociáldemokratákat.

Meglepetés, hogy a Zöldek párt nagy valószínűséggel kiesett a parlamentből, miután 3,9 százalékos eredményével nem érte el a bejutási küszöböt, amely 4 százalék. Új pártként bekerült viszont a törvényhozásba a Zöldekből kivált Peter Pilz vezette Pilz Listája, amely 4,3 százaléknyi szavazatot szerzett, és nyolc képviselői helyre számíthat. Az ötpárti parlamentbe jutott még az Új Ausztria és Liberális Fórum. Ez a párt 5,1 százaléknyi szavazatot szerzett, és várhatóan tíz képviselője lesz.

Élő bejelentkezés 12 órakor:

Kőrösi István Ausztria-szakértő értékeli az eredményeket:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!